Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κ εναλλακτικές προσεγγίσεις

Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπ’ όψιν είναι πολύ σημαντικό όπως η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στην κατεχόμενη Κύπρο ανάφερε o Ελλαδίτης Νομικός Κωνσταντίνος Μαυροειδής σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τίτλο «Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

και Εναλλακτικές Προσεγγίσεις» στην οποία συντονίστρια ήταν η Αλεξία Σακαδάκη. Στόχος αυτής της εισήγησης, σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδή, είναι να αναδειχθεί και η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Ο Δρ Σωτήρης Κάττος στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη σημασία των κοινωνικών δεδομένων και παραγόντων καθώς και στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια εξελικτική προσέγγιση στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Μαυροειδή για αναστολή του Πρωτοκόλλου 10 σημειώνοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά. Και οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου θεωρούν ότι μια τέτοια πρόταση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο διάσπασης του αδιεξόδου.

Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους στη δική του συνοπτική κατάθεση υπογράμμισε ότι τυχόν κατάληξη σε λύση με την υφιστάμενη βάση των συνομιλιών θα οδηγούσε σε επιδείνωση των δεδομένων. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η συζήτηση για την ομοσπονδία σήμερα δεν είναι η ίδια με αυτή που λάμβανε χώρα μετά το 1977. Σήμερα έχει υπάρξει προσέγγιση με τις τουρκικές θέσεις όχι μόνο ως αποτέλεσμα του ανισοζύγιου δυνάμεων αλλά και λόγω των αδυναμιών του πολιτικού συστήματος. Ως εκ τούτου, το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για κατάθεση συνοπτικής εισήγησης για μια εναλλακτική προσέγγιση. Στόχος είναι μια ομοσπονδιακή λύση στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενοποιητικά στοιχεία και με ανάλογες τροποποιήσεις στο ισχύον σύνταγμα του 1960. Σημείωσε επίσης ότι κατανοεί τις δυσκολίες για διαφοροποίηση της βάσης των συνομιλιών όμως θεωρεί μια τέτοια προσέγγιση απαραίτητη. Στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του σωστού αφηγήματος και της ανάγκης ανάκτησης της ηθικής υπεροχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα