Αναστασιάδης-Ακιντζί ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών

Eπαναρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, μετά την προσωρινή διακοπή, εξαιτίας της κρίσης, που προκλήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει στις 10.00 το πρωί νέα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Χθες ο Πρόεδρος

Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι ορισμένα συμβάντα, όπως αυτά, που συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας εισηγήθηκε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ τον καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, μέσα στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι συγκλίσεις, οι συναντιλήψεις και οι διαφορές, που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο να υπάρξει κοινή ανάγνωση για το πού βρισκόμαστε.

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων προανήγγειλε ο κ. Έιντε, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε έναν κοινό
κατάλογο με το τι έχει επιτευχθεί, πού βρισκόμαστε κοντά και πού έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε.

Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι τώρα «πολύ πιο ευρωπαϊκό, πολύ πιο ομοσπονδιακό, και κατά πολλούς τρόπους πολύ πιο διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν, θεωρώ προς το καλύτερο και για τις δυο κοινότητες» δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Έιντε θα ενημερώσει τον Ιούλιο το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόοδο στις συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα