Ανάπτυξη και εντός του 2015

Οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Τράπεζας για την κυπριακή οικονομίαΠού εντοπίζει πρόοδο και ποιους κινδύνους υποδεικνύει πως πρέπει να αποφύγουμεΣε τροχιά σταθεροποίησης βρίσκεται η κυπριακή οικονομία η οποία μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εντός του 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Τράπεζας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας

αποδίδει τις θετικές εξελίξεις στη σχετικά βελτιωμένη εικόνα συγκεκριμένων δεικτών της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες αντοχές της.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας σε συνδυασμό με την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επέτρεψαν μέσα σ' ένα κλίμα βελτιωμένης εμπιστοσύνης σημαντική πρόοδο στην άρση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η επιτυχής επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, αλλά και η μέχρι σήμερα ικανοποιητική εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με σημαντικά περιθώρια, οδήγησε στις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.Οι εκτιμήσειςΣτην Οικονομική Επισκόπησή του, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, εκτιμά πως η οικονομία θα ανακάμψει κατά το 2015 κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τις σωστές κινήσεις και πρωτοβουλίες. Θεωρεί, ωστόσο, πως η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθορίζονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, οι συζητήσεις για έξοδο από αυτό πριν από την ολοκλήρωση του Οικονομικού Προγράμματος και οι αρνητικές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, επενεργούν αρνητικά στην προσπάθεια για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχει καταδείξει η οικονομική κρίση και από τη δημιουργία ενός αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας και των ξένων επενδυτών. Η υλοποίηση των θεσμικών και των δομικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση των επενδύσεων.Τι άλλο πρέπει να γίνειΤο Τμήμα Οικονομικών Μελετών θεωρεί επίσης πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν αναγκαίες ενέργειες για την έξοδο από την κρίση. Σημειώνει, ακόμη, ότι η πιστή και άμεση συνέχιση της εφαρμογής του Οικονομικού Προγράμματος της Κύπρου αποτελεί τη βάση για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής οικονομίας και των ξένων επενδυτών όσον αφορά στις προοπτικές που προσφέρει το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Εξάλλου, παρά τις θετικές προοπτικές, το Τμήμα θεωρεί πως η καλύτερη δημοσιονομική επίδοση της αναμενομένης δεν σηματοδοτεί τη χαλάρωση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, αλλά ούτε και πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.Η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέαΣτην ανάλυσή του το Τμήμα της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας, υπό ακραίες καταστάσεις, τεσσάρων κυπριακών συστημικών τραπεζών. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης καταδεικνύουν πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα επιστρέφει σε μια υγιή και ισχυρή βάση και είναι έτοιμο να στηρίξει έμπρακτα τις προοπτικές προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές επισημάνσεις, η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι ο περιορισμός της αυξητικής τάσης των προβληματικών δανείων. Στο σημείο αυτό, θέτει υψηλά στις προτεραιότητες τη μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου περί αφερεγγυότητας, παράλληλα με την υιοθέτηση νέων πολιτικών στρατηγικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα