«Αναμέναμε οι τιμές των καυσίμων να ήταν 5 σεντ πιο χαμηλά»

Πιο χαμηλές αναμένονταν να ήταν αυτή τη στιγμή οι τιμές στο καυσίμων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, Λουκάς Αριστοδήμου.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και κάτι, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης καταναλωτών, Λουκάς Αριστοδήμου, «η κάμψη στην αγορά προϋπήρχε, λόγω του γεγονότος ότι ο κόσμος πλέον συνειδητοποιεί τα τελευταία δυο χρόνια με την ακρίβεια και τα φαινόμενα συνεχούς ανόδου των τιμών άρχισε να σκέφτεται διαφορετικά. Άρχισε να μετρά το τι εισπράττει και τι θα ξοδέψει. Ο κόσμος

λογικεύεται, βάζει προτεραιότητες στις αγορές του. 

Οι εκπτώσεις δεν είναι μεγάλο κίνητρο και αυτή την περίοδο περιορίζονται στην ένδυση και στην υπόδηση. Οι εκπτώσεις που υπάρχουν σε άλλα ήδη, οι καταναλωτές πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί δεδομένου ότι δεν υπάρχει νομοθετημένη ρύθμιση οπότε να φροντίσουν να δουν τις τιμές».

Σύμφωνα με τον ΓΓ ΠΑΣΥΛΕ, Μάριο Αντωνίου «καταρχήν να πούμε ότι για το σύνολο του λιανικού εμπορίου η προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετική τόσο στον όγκο κύκλου εργασιών τόσο και στην αξία των κύκλων εργασιών. Μέχρι στιγμής στα ξεπουλήματα η κίνηση είναι ικανοποιητική που καταγράφουμε. Πάντα ο Γενάρης ακολουθείται από τον πιο εμπορικό μήνα του έτους που είναι ο Δεκέμβριος του συνόλου του έτους για τον λιανικό εμπόριο και είναι αναμενόμενο να σημειώσει κάποια κάμψη. Όμως υπό της περιστάσεις κρίνουμε ικανοποιητική την επισκεψιμότητα και τον τζίρο».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά από πλευράς τουρισμού αλλά και υπό τις περιστάσεις και έχουμε λάβει τα ευεργετικά οφέλη του τουρισμού και στο εμπόριο».

Ακολούθως, δήλωσε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το θέμα του εμπορίου τόσο λόγω πολέμου όσο και λόγω των Χούθι. Επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα, δυστυχώς εκεί που ομαλοποιήθηκε η κατάσταση πριν δυο μήνες μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα από τον καιρό της πανδημίας και κάπου μπήκαμε σε μια κανονικότητα ξαφνικά δημιουργούνται νέα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργήσει σοβαρές αυξήσεις στο κόστος των εμπορευματοκιβωτίων, των τελών και των ναύλων για να εισάγεις προϊόντα στην Κύπρο.

Πριν από τρεις εβδομάδες ένα εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών στοίχιζε 1700 ευρώ ενώ σήμερα στοιχίζει περίπου 4,5 χιλιάδες ευρώ. Είναι τεράστιες οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί. Αλλά για να είμαι πιο καθησυχαστικός προς το κόσμο δεν εισάγονται προϊόντα πρώτης ανάγκης από την Άπω Ανατολή αλλά επηρεάζονται άλλες κατηγορίες του λιανικού εμπορίου όπως ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά μηχανήματα. Πολύ σύντομα θα δούμε αυξήσεις».

Τέλος, όσο αφορά τις τιμές των καυσίμων οι οποίες δεν μειώνονται όσο θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης καταναλωτών, δήλωσε ότι «είναι ανεξήγητο, δεν ξέρω γιατί δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ ούτε κανένας άλλος εκτός από αυτούς που ασχολούνται, δηλαδή το εμπόριο και οι προμηθευτές. Όντως παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχουν διατηρήσει παγκοσμίως χαμηλότερα επίπεδα από ότι πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ. Οι μειώσεις στην Κύπρο περιμέναμε να ήταν ακόμη πιο μεγαλύτερες αλλά σταμάτησαν. Εμείς αναμέναμε ότι αυτή την στιγμή οι τιμές των καυσίμων θα ήταν 5 σεντς πιο χαμηλά.

Δείτε το απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα