Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος του ψευδοκράτους (vid)

Mε 37 τοις εκατό αποχή από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, η κάλπη του ψευδοκράτους ανέδειξε ως νικητή το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Χουσεΐν Ογζιουρκιού, με ποσοστό 35,4 τοις εκατό. Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εκπομπή του «Σίγμα» Πρωτοσέλιδο, ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος είπε πως ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η υποχώρηση των ποσοστών του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει απολέσει ποσοστό της τάξης του 17 τοις εκατό σε σχέση με τις εκλογές

του Ιουλίου του 2013. Μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και το κόμμα του Σερντάρ Νενκτάς κατά 16 μονάδες. Το αξιοσημείωτο σημείο αυτής της αναμέτρησης, σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, είναι η είσοδος του Κόμματος Αναγέννησης, που έχει καταφέρει να συσπειρώσει έποικους και δεύτερης γενιάς.

Διαβάστε επίσης: ''Εκλογές κατεχομένων":Έξι κόμματα στην ψευδοβουλή

Αποκλείει το να είναι στην «κυβέρνηση» ο Οζερσάι

'Προεδρικό σύστημα' για τα κατεχόμενα προτείνει το ΑΚΡ

Αναφορές στον τουρκικό Τύπο για εκλογές στα κατεχόμενα

Αναφερόμενος στις αιτίες πτώσης των ποσοστών του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Ταλάτ, είπε πως αρχικά οφείλεται στο γεγονός ότι τα αριστερά κόμματα δεν αποδίδουν εκλογικά καλά σε συνθήκες μη διαπραγματευτών. «Όταν απουσιάσει η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και η ελπίδα που φέρει, τα κόμματα της αριστερά δεν αποδίδουν. Επιπλέον, το ΡΤΚ, όποτε κλήθηκε να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις στα κατεχόμενα, απέτυχε παταγωδώς. Υπάρχει μια διακυβερνητική ανεπάρκεια και την έχει χρεωθεί. Ο τρίτος λόγος είναι η δημιουργία του Κόμματος του Λαού, του πρώην διαπραγματευτή Κουτρέτ Οζερσάι, του οποίου το κόμμα έχει προσελκύσει τους ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεγαν το ΡΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχή δεν οφείλεται στις εκκλήσεις πολιτικών παραγόντων και κόμματος στα κατεχόμενα να μην συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Επιπλέον, σημείωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε ούτε από τα όσα προβάλλει περί προσάρτησης. «Αυτό που ανησυχεί την τ/κ κοινότητα, είναι η άνοδος της θρησκευτικότητας, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα πολύ κοσμική και ιστορικά η θρησκεία δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη δημόσια και ιδιωτική ζωή».

Ο κ. Μούδουρος είπε, επίσης, πως εντός της τ/κ κοινότητας ακούγονται φωνές και για δημιουργία δυο κρατών. «Υπήρξε και υπάρχει αυτή η προσέγγιση και, δυστυχώς, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana, έχει ενισχυθεί περισσότερο η τάση αυτή [..]. Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή, που είναι δύσκολο να προκύψει, θα εμπεδωθεί η διαλεκτική της διχοτόμησης στην τ/κ κοινότητα».

Για το Κυπριακό, είπε πως δεν υπάρχει διαφοροποιημένη θέση μέσα στην τ/κ κοινότητα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θέλουν να διασφαλίζεται μέσω της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα