Αναλαμβάνει δράση η Βουλή

Πρωτοβουλία για επίλυση του αδιεξόδου Υπ. Παιδείας-ΠΟΕΔ ανέλαβε η Επιτροπή Παιδείας
Αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης

Πρωτοβουλία, για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων και του Υπουργείου Παιδείας, ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, διαμέσου του Προέδρου της βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Ο κ. Χατζηγιάννης

απέστειλε ανοικτή πρόσκληση τόσο προς την εργοδοτική πλευρά όσο και προς τους οργανωμένους δασκάλους, να παραστούν στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη, για να συζητήσουν τις επικείμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και να προσπαθήσουν από κοινού να εξεύρουν λύσεις στο πρόβλημα.

Μετριοπαθώς αισιόδοξη η ΠΟΕΔ
Την πρόθεσή της να εξετάσει και να συζητήσει την πρωτοβουλία της Επιτροπής Παιδείας εμφανίστηκε η ΠΟΕΔ, διαμέσου γραπτής δήλωσης του Προέδρου της Φίλιου Φυλακτού αργά το βράδυ του Σαββάτου. Όπως επεσήμανε ο κ. Φυλακτού, «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι ισορροπίες λεπτές, ενώ ήδη οι διχαστικές και εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή έχουν δυναμιτίσει περισσότερο την τεταμένη ατμόσφαιρα.

Η μοναδική, ίσως, έξοδος από το αδιέξοδο είναι το τραπέζι του θεσμικού, πια, διαλόγου. Ενός διαλόγου που δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο επίπεδο πέρα από το θεσμοθετημένο και συνταγματικά ρυθμισμένο για τον σκοπό αυτό σώμα, τη ΜΕΠΕΥ. Για να συγκληθεί η ΜΕΠΕΥ, θα πρέπει πρώτα να καθοριστούν ξεκάθαρα τα θέματα που θα συζητηθούν. Οι προβληματισμοί της ΠΟΕΔ πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της να εκλείψουν.

»Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ», συνεχίζει ο κ. Φυλακτού, «είναι αυτή που θα αποφασίσει, σε ένα πρώτο στάδιο, πώς θα διαχειριστεί το όλο ζήτημα. Η παρουσία στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής μπορεί να είναι και απόφαση της Γραμματείας, όμως η απόφαση για αναστολή των εξαγγελθεισών στάσεων εργασίας, η χρονική τους μετάθεση ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτές πρέπει να είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ.

Τέλος, ο κ. Φυλακτού επισημαίνει ότι «η έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αποκλείεται υπό τις νέες περιστάσεις. Το μοναδικό, ίσως, θέμα που το Καταστατικό της ΠΟΕΔ δίνει στον Πρόεδρο το δικαίωμα να λάβει από μόνος του απόφαση είναι η έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, για οποιοδήποτε θέμα κρίνει σκόπιμο. Κάτι που θα πράξω, αν κρίνω ότι υφίστανται σημαντικοί λόγοι να συγκληθεί. Λόγοι που πιθανό να οδηγήσουν και σε αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει».

Τα μέτρα της ΠΟΕΔ
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ αποφάσισε σε προηγούμενη συνεδρία του την εφαρμογή πέντε μονόωρων στάσεων εργασίας, μια σε κάθε επαρχία, από τις 7.30 μέχρι τις 8.30 το πρωί, με την πρώτη να πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη σε όλα τα σχολεία της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, και τις υπόλοιπες σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν στη συνέχεια.

Εκτός αυτού, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας θα αναδειχθούν θεματικές που σχετίζονται με την Προδημοτική, την Ειδική Εκπαίδευση, τον Αναλφαβητισμό-Αλλόγλωσσα, την Παραβατικότητα, τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής Επιστήμης (ΤΠΕ) και άλλα, όπου καταγράφονται, όπως υποστηρίζει η οργάνωση, χρόνια και εντεινόμενα προβλήματα.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας
Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας, με τη μορφή της διακοπής των μαθημάτων και με την προϋπόθεση της συνεργασίας και των Οργανωμένων Γονέων, προς τους οποίους η Οργάνωση έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης, η οργάνωση αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016, στις 3 μετά το μεσημέρι, η οποία θα περιλαμβάνει συγκέντρωση στον χώρο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και πορεία προς το Προεδρικό, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι Οργανωμένοι Γονείς.

Οριστική αναστολή
Ακόμη αποφάσισε την οριστική αναστολή της εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης και των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας για τη σχολική χρονιά 2016-2017, την απόρριψη της εισαγωγής οποιωνδήποτε νέων καινοτομιών ή προγραμμάτων στην Εκπαίδευση, τις οποίες, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔ, το Υπουργείο δεν είναι πρόθυμο και ικανό να στηρίξει, όπως επίσης και τη διακοπή της επέκτασης του ηλεκτρονικού προγράμματος σ’ ό,τι αφορά τα θέματα των αδειών των εκπαιδευτικών, της ασφάλειας και υγείας και της πολιτικής άμυνας στα σχολεία.

Ενημέρωση κάθε βδομάδα
Μιλώντας στη «Σημερινή», ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Χριστόφορος Θεοφάνους επεσήμανε ότι η Γραμματεία της ΠΟΕΔ αναμένεται να συνεδριάσει εντός της σημερινής ημέρας, με σκοπό να εξετάσει τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, αλλά και για να ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό για τις πέντε θεματικές που απασχολούν την οργάνωση και για τις οποίες το Υπουργείο δεν βρήκε λύσεις.

«Κάθε βδομάδα θα αποστέλλεται ενημερωτικό υλικό, τόσο στους γονείς όσο και στους δασκάλους, για τις επιπτώσεις που έχει η μη επίλυση των ζητημάτων για τα οποία μάχονται οι δάσκαλοι, αρχής γενομένης με το ζήτημα του αλφαβητισμού», επεσήμανε ο κ. Θεοφάνους, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θέματα που θα ακολουθήσουν θα είναι τα προβλήματα στην Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση, τα αλλόγλωσσα παιδιά, η παραβατικότητα, και τα προβλήματα στα μαθήματα Τεχνολογίας και Πληροφορικής Επιστήμης.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και διάσκεψη Τύπου, στην οποία θα γίνει εκτενής ενημέρωση και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα ίδια προβλήματα.

Αισιόδοξος ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Την αισιοδοξία του, ότι ο διάλογος ενώπιον την Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας θα αποδώσει καρπούς, εξέφρασε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι οι διαφορές Υπουργείου Παιδείας και οργανωμένων δασκάλων συζητηθούν ενώπιον της Βουλής, για να ενημερωθούν τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Απώτερος σκοπός, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, είναι να γίνει μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν εργοδοτική πλευρά και οργανωμένοι δάσκαλοι.

Διευκρίνισε ότι σκοπός είναι να συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα που απασχολούν την οργάνωση μέσω μιας σειράς συναντήσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η επιτροπή θα συζητήσει αυτά τα θέματα όχι όμως σε συνάρτηση των ωρών εργασίας και κατ’ επέκταση εργοδότησης. Καταληκτικά, ο κ. Χατζηγιάννης εμφανίστηκε θετικός ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, πρωτίστως για το καλό των μαθητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα