Ανακοίνωση Ορφανίδη προς τους μή εξασφαλισμένους πιστωτές

Ανακοίνωση προς τους μή εξασφαλισμένους πιστωτές εξέδωσε το ΔΣ του Οργανίδη Δημόσια εταιρεία ΛΤΔ, μετά τη συνάντηση που έγινε στις 29 Μαρτίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Όπως γνωρίζετε, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 έγινε συνάντηση των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ στο ξενοδοχείο Hilton,

όπου υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση από τον κ. Χρίστο Ορφανίδη και τον κ. Αντώνη Γεωργίου, δικηγόρο στο δικηγορικό Γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης &Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αρκετοί από τους προμηθευτές και συνεργάτες της εταιρείας, καθώς επίσης και τρία μέλη του Συνδέσμου Μη Εξασφαλισμένων Πιστωτών της Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε διάλογος, όπου δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα και λύθηκαν αρκετές απορίες.

Ο κ. Χρίστος Ορφανίδης και ο δικηγόρος κ. Αντώνης Γεωργίου, ενημέρωσαν και έδωσαν στοιχεία για τις τρεις αγωγές εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου και ανάλυσαν τους λόγους γιατί οι τρεις πιο πάνω αγωγές εναντίον των τραπεζών, πρέπει να συνεχίσουν. Ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους ότι για να συνεχίσουν οι τρεις αγωγές, πρέπει να δοθεί άδεια από τους Εκκαθαριστές της εταιρείας και δυστυχώς για δικούς τους λόγους οι Εκκαθαριστές μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει άδεια και φαίνεται ότι προσπαθούν να το αποφύγουν.

Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και τα μέλη του Συνδέσμου Μη Εξασφαλισμένων Πιστωτών, δεν έδειξαν ενθουσιασμό, παρόλο που αντιπροσωπεύουν τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές ή έπρεπε να τους αντιπροσωπεύουν, ώστε να διεκδικήσουν και να υποδείξουν στους Εκκαθαριστές ότι πρέπει να δώσουν την άδειά τους, παρά μόνο αρκέστηκαν να πουν ότι θα δουν το θέμα με τους Εκκαθαριστές και την Επιτροπή Επιθεώρησης.

Έχει εξηγηθεί στους παρευρισκόμενους προμηθευτές και συνεργάτες ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εισπράξουν τα χρήματά τους που οφείλονται από την Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ως έχουν τα πράγματα σήμερα και ο μόνος τρόπος είναι να δοθεί άδεια από τους Εκκαθαριστές στην Εταιρεία Ορφανίδη, να προχωρήσει τις αγωγές που καταχωρήθηκαν το 2013 και 2014 εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου.

Λεπτομέρειες της όλης συνάντησης και ό,τι έχει λεχθεί στη συνάντηση, αναφέρονται πιο κάτω.

Α) Περί το 2013 – 2014 η εταιρεία Ορφανίδης καταχώρησε 3 αγωγές εναντίον, μεταξύ άλλων, της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Η ουσία των εν λόγω αγωγών είναι ότι κατόπιν, μεταξύ άλλων, οικονομικού εκβιασμού, οι τράπεζες εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την εταιρεία. Εφόσον έγινε αυτό, έθεσαν την εταιρεία υπό τον έλεγχο τους διορίζοντας παραλήπτες διαχειριστές οι οποίοι και την διοικούσαν. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου της εταιρείας, ακολούθησε πρωτοφανής λεηλασία της εταιρείας με πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές ή και με πλήρη αδιαφορία για αυτά που είχε ως αποτέλεσμα είτε την καταστροφή τους είτε την κλοπή τους από τρίτους.

Β) Περί τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2015 διορίστηκαν εκκαθαριστές της εταιρείας. Οι κ.κ. George Maloney και Αντώνης Βασιλείου οι οποίοι προτάθηκαν και κατ’ ουσίαν διορίστηκαν από την Τράπεζα Κύπρου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και δυνάμει του Περί Εταιρειών Νόμου, για να προωθηθούν οι αγωγές εκ μέρους της εταιρείας, κατέστη αναγκαία η υπογραφή εξουσιοδότησης από τους εκκαθαριστές. Σημειωτέο ότι ο εκπρόσωπος του κ. Ορφανίδη κατά τη συνέλευση πιστωτών και ψήφου για διορισμό εκκαθαριστού, εδήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να διοριστεί εκκαθαριστής πρόσωπο που ενδεχομένως να πρόσκειται στην τράπεζα Κύπρου λόγω της αντιδικίας που υπάρχει.

Γ) Κατόπιν του διορισμού των εκκαθαριστών, άμεσα ζητήθηκε υπογραφή εξουσιοδότησης από τους εκκαθαριστές για προώθηση των αγωγών της εταιρείας εναντίον των τραπεζών. Τούτο δε αποτελεί απόλυτη υποχρέωση των εκκαθαριστών. Είναι καθήκον των εκκαθαριστών όπως ενεργούν προς όφελος της εταιρείας και των πιστωτών αυτής και όχι, να ενεργούν με οποιαδήποτε άλλα κίνητρα ή και συμφέροντα. Κατά κανόνα, παρέχουν την εξουσιοδότησή τους για προώθηση αγωγών υπό εκκαθάριση εταιρείας, νοουμένου ότι τα δικηγορικά έξοδα καλύπτονται από προσωπικές εγγυήσεις. Στην προκειμένη, ο κ. Ορφανίδης παρείχε εγγύηση ενυπόθηκη αξίας πέραν των €400,000 που υπερκαλύπτει απόλυτα τα όποια έξοδα ήθελε επωμιστεί η εταιρεία από την προώθηση των εν λόγω αγωγών.

Δ) Η εντύπωση που οι εκκαθαριστές έχουν δημιουργήσει είναι ότι για λόγους δικούς τους, αρνούνται πεισματικά και με διάφορες προφάσεις να προωθήσουν τις αγωγές της εταιρείας. Σε συνάντηση το Νοέμβριο του 2015 για το ζήτημα προώθησης των αγωγών, οι εκκαθαριστές είχαν πει ότι θα μετέφεραν ποσό εξόδων που θα ήθελαν ως εξασφάλιση για τις αγωγές και ακολούθως, θα παρείχαν την άδειά τους για προώθησή τους. Αντ’ αυτού, δεν έπραξαν τίποτα και φτάσαμε στο Δεκέμβριο όπου εκ νέου ειδοποιήθηκαν εκ μέρους του κ. Ορφανίδη αλλά και υπεδείχθη ότι ήτο επείγον όπως παραχωρήσουν την συγκατάθεσή τους για προώθηση των αγωγών. Ακολούθησε νέα πολύωρη συνάντηση στα γραφεία των δικηγόρων του κ. Ορφανίδη, όπου και πάλι παρατέθηκε με πολλή λεπτομέρεια η αξίωση της εταιρείας δια των ως άνω αγωγών, όπως παρατέθηκε και στη συνάντηση πιστωτών ημερ. 29/03/16. Μέρες μετά, εστάλη στους εκκαθαριστές λεπτομερής επιστολή ζητώντας τους και πάλι τη συγκατάθεσή τους ως επίσης προειδοποιώντας τους ότι θα αναγκαστεί ο o κ. Χρίστος Ορφανίδης να λάβει νομικά μέτρα εναντίον τους. Τούτα δε έγιναν ενώ, καθηκόντως, οι ίδιοι οι εκκαθαριστές έπρεπε να μεριμνήσουν από το Νοέμβριο που έγινε η πρώτη συνάντηση για την τακτοποίηση του θέματος προώθησης των αγωγών. Αντ’ αυτού επέδειξαν υπέρμετρη καθυστέρηση έως και ολιγωρία.

Ε) Ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε και κατά συνέπεια, καταχωρήθηκε σχετική αίτηση ακύρωσης του διορισμού τους που εκκρεμεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακος.

ΣΤ) Κατά την εμφάνιση του δικηγόρου τους στα πλαίσια της ως άνω αίτησης, δήλωσαν ότι θέλουν να ακούσουν τις απόψεις των πιστωτών της εταιρείας όσο αφορά το κατά πόσο θα προωθήσουν τις ως άνω αγωγές. Κατά τη συνάντηση πιστωτών ημερομηνίας 29/03/16, αυτό άλλαξε και δήλωσαν ότι θα αποφασίσει η Επιτροπή Επιθεώρησης περί αυτών.

Ζ) Τα πιο πάνω δείχνουν μια αστάθεια θέσεων αλλά και εναλλαγή τους που δεικνύει άτομα που απλά ψάχνουν λόγους για να μην παρέχουν τη συγκατάθεσή τους, στην προώθηση των εν λόγω αγωγών. Η ουσία είναι ότι ούτε οι εκκαθαριστές αλλά και ούτε η Επιτροπή Επιθεώρησης, ούτε καν οι πιστωτές της εταιρείας, μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο οι εν λόγω αγωγές είναι τεκμηριωμένες και μπορούν να προωθηθούν. Αυτό το αποφασίζει μόνο το Δικαστήριο, ιδίως εν όψει και του πολλαπλού μαρτυρικού υλικού που υπάρχει στις εν λόγω αγωγές αλλά και της πολυπλοκότητας των επίδικων θεμάτων. Ουδείς, που δεν έχει καν νομική αντίληψη ή και εμπλοκή, δεν μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε περί της τεκμηρίωσης των εν λόγω αγωγών.

Η) Βάσει του Περί Εταιρειών Νόμου αλλά και των γενικών αρχών δικαίου επιείκειας επί των οποίων στηρίζεται η αρχή της εκκαθάρισης εταιρείας, ο εκκαθαριστής ενεργεί ως καταπιστευματοδόχος της εταιρείας. Διασφαλίζει δε τα συμφέροντά της. Στην προκειμένη, είναι αναμφισβήτητο ότι η μόνη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στην εταιρεία, από την προώθηση των σχετικών αγωγών, είναι η επιβολή δικηγορικών εξόδων προς όφελος των δικηγόρων των Εναγομένων σε περίπτωση που απορριφθούν οι αγωγές. Εφόσον ο κ. Ορφανίδης υπερκαλύπτει τα όποια δικηγορικά έξοδα θα προκύψουν από την όποια απόρριψη των αγωγών, δεν υπάρχει ζημιά στην εταιρεία. Υπάρχει μόνο κέρδος αφού αφενός, σε περίπτωση απόρριψης των αγωγών τα έξοδα καλύπτονται από τον κ. Ορφανίδη και, αφετέρου, σε περίπτωση επιτυχίας τους τα έσοδα και κέρδη αλλά και το μέγεθος αυτών θα είναι τεράστιο. Σημειωτέο εδώ ότι υπάρχουν έξοδα που δημιουργήθηκαν από την αδράνεια των εκκαθαριστών διότι, η αδικαιολόγητη καθυστέρησή τους στην προώθηση των εν λόγω αγωγών, έχει ως αποτέλεσμα την καταχώρηση αίτησης από την τράπεζα για απόρριψη των αγωγών λόγω μη προώθησης τους που είναι ορισμένη στις 18/04/16. Αυτή η αίτηση, είναι δεδομένο ότι θα επιβαρύνει την εταιρεία με έξοδα τα οποία έξοδα, είναι ορθό όπως προσωπικά τα καταβάλουν οι εκκαθαριστές αφού η ευθύνη είναι ολότελα δική τους.

Θ) Δέον εδώ να επισημανθεί ότι η πρόνοια του περί εταιρειών νόμου για έγκριση από την Επιτροπή Επιθεώρησης για έγερση αγωγών της εταιρείας, δια του άρθρου 240 (2Α), δεν αφορά την προώθηση υφιστάμενων αγωγών αλλά, την καταχώρηση νέων αγωγών. Αυτό διότι, όταν ο εκκαθαριστής αποφασίσει να καταχωρήσει ο ίδιος μια αγωγή, τα έξοδα καταβάλλονται από την εταιρεία. Εφόσον καταβάλλονται από την εταιρεία, λόγο έχει και η επιτροπή αφού, πρέπει να δώσει την έγκρισή της για τα έξοδα που θα καταβληθούν από την ίδια την εταιρεία για την καταχώρηση νέας αγωγής από τον εκκαθαριστή. Στην παρούσα, κάτι τέτοιο δεν τίθεται παρόλο που φαίνεται να προτίθενται, εσφαλμένα, να το επικαλεστούν οι εκκαθαριστές. Οι αγωγές είναι ήδη καταχωρημένες. Το δε θέμα των εξόδων καλύπτεται προσωπικά από τον κ. Ορφανίδη. Συνεπώς, υπάρχει ξεκάθαρο καθήκον για προώθηση των αγωγών.

Ι) Πρόσθετα των ανωτέρω, σημειώνεται και τονίζεται ότι είναι παράδοξο να ανατέθηκε στην Επιτροπή Επιθεώρησης το ζήτημα, όπως κατά τη συνάντηση πιστωτών ημερομηνίας 29/03/16 αναφέρθηκε από τον κ. Λούη Κλάππα – μέλος της επιτροπής, διότι στην Επιτροπή Επιθεώρησης μετέχει και η Τράπεζα Κύπρου που είναι ο Εναγόμενος σε όλες τις αγωγές της εταιρείας, για τις οποίες απαιτείται η άδεια προώθησής τους από τους εκκαθαριστές. Επί της ουσίας λοιπόν η Επιτροπή Επιθεώρησης, προφανώς κατόπιν εισήγησης των εκκαθαριστών, έχει ανακοινώσει ότι πρέπει να αποφασίσει η Τράπεζα Κύπρου, που μετέχει στην Επιτροπή Επιθεώρησης, κατά πόσο θα προωθηθούν εναντίον της αγωγές δισεκατομμυρίων. Θα έρθει δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου και θα αποφασίσει κατά πόσο αυτές οι αγωγές εναντίον της είναι τεκμηριωμένες. Τούτο, είναι αδιανόητο διότι αφενός, δεν πρόκειται η Τράπεζα να αποδεχτεί την προώθηση αγωγών εναντίον της και, αφετέρου, αποτελεί ξεκάθαρο πλήγμα στα συμφέροντα της εταιρείας. Εάν επιτραπεί στην Τράπεζα Κύπρου να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό που αφορούν οι εν λόγω αγωγές εναντίον της, κάτι που απεύχεται να έκαναν ήδη οι εκκαθαριστές παρουσιάζοντας στην τράπεζα το σχετικό μαρτυρικό υλικό που τους έχει δοθεί από τον κ. Ορφανίδη, τότε θα έχει πλεονέκτημα άδικο εις βάρος της εταιρείας εφόσον θα ξέρει το μαρτυρικό υλικό ή και μέρος αυτού που υπάρχει εναντίον της επηρεάζοντας ίσως, και την έκβαση των αγωγών.

Εν όψει των ανωτέρω αναμένεται ότι η επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της, το οποίο ομού με τον εκκαθαριστή βεβαίως ελέγχεται από το Δικαστήριο, και θα παρέχει και γραπτώς την συμφωνία της με την προώθηση των εν λόγω αγωγών. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μοναδική ή και βασιμότερη ελπίδα εισροής κεφαλαίων στην εταιρεία, θα εξανεμιστεί κάτι που, ο κ. Ορφανίδης ανακοινώνει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα