Ανακατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης στις βρετ.βάσεις

«Μοναδικό και αξιοσημείωτο επίτευγμα» χαρακτήρισε ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις Μάικ Πένινγκ την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του φθαρμένου διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών στη βάση Ακρωτηρίου.

Το έργο, που στοίχισε 46 εκ. λίρες (54 εκ. ευρώ) και διήρκεσε 21 μήνες, παραδόθηκε στη διοίκηση της βρετανικής βάσης στα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Πένινγκ δήλωσε ότι «ένας ταλαιπωρημένος και φθαρμένος διάδρομος προσγείωσης μεταμορφώθηκε σε μία σύγχρονη, ασφαλή εγκατάσταση του 21ου αιώνα, ικανή να υποστηρίζει επιχειρήσεις για τα επόμενα 20

χρόνια και ακόμα παραπέρα».

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η βασική αεροπορική βάση της Βρετανίας για επιχειρήσεις κατά του Daesh (ISIS) είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη από ποτέ για να καταπολεμήσει απειλές για την εθνική ασφάλεια». Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μία επιχειρησιακή βάση «πρώτης κλάσης».

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα που έχει η βάση για τη Βρετανία, ο κ. Πένινγκ είπε ότι το Ακρωτήρι «δεν είναι απλώς ένα σημείο ανεφοδιασμού ή βάση εκπαίδευσης αλλά μία αεροπορική βάση με σημασία – είναι στη προμετωπίδα της υποστήριξης των πιο σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μας την τελευταία δεκαετία και παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας εκστρατείας κατά του Daesh».

Οι εργασίες ανακατασκευής δε δημιούργησαν πρόβλημα στις βρετανικές επιχειρήσεις από το Ακρωτήρι κατά των ισλαμιστών. Συνολικά από το 2014 και μετά, βρετανικά αεροσκάφη που έχουν απογειωθεί από τη συγκεκριμένη βάση έχουν πλήξει πάνω από 1200 στόχους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο Ιράκ.

Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις από το Ακρωτήρι γίνονται με τον πιο έντονο ρυθμό που έχει ακολουθήσει η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) εδώ και 25 χρόνια. «Η επένδυση σημαίνει ότι η βάση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πλήρη ανάπτυξη των σημερινών και μελλοντικών αεροσκαφών της RAF και εκείνων των συμμάχων μας», σημείωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά έγινε εκσκαφή 55.000 κυβικών μέτρων γης και έκχυση 44.000 κυβικών μέτρων σκυροδέματος υψηλής ποιότητας. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Υποδομών Άμυνας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Γκρέιαμ Ντάλτον δήλωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα κρίσιμο κομμάτι της άμυνας και αυτό το έργο είναι μία τεράστια επιτυχία. Ο Οργανισμός Υποδομών Άμυνας συνεργάστηκε με τους πελάτες και τους εργολάβους για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της κρίσιμης δουλειάς, κρατώντας στο ελάχιστο τις επιπτώσεις επί των επιχειρήσεων από τη βάση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα