Ανάγκη τριπλασιασμού πράσινων επενδύσεων το 2030-50 είπε η Πική

Για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, οι δημόσιες επενδύσεις της Κύπρου για την εικοσαετία 2030-2050 θα πρέπει να διπλασιαστούν σε σύγκριση με την τρέχουσα δεκαετία, ανέφερε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική η οποία συμμετείχε την Δευτέρα ως ομιλήτρια στο Green Agenda Cyprus Summit.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, επεσήμανε ότι το κόστος της πράσινης μετάβασης

είναι χαμηλότερο από το κόστος της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής.

Η παρέμβαση της Υφυπουργού επικεντρώθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και παρουσίασε τις πολιτικές που περιλαμβάνονται σε αυτό, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη μετάβαση.

Στα εισαγωγικά της σχόλια, επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνεχώς αυξανόμενες και εντονότερες συνέπειές της αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, σημειώνοντας ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλανητική υγεία.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε, είναι από τις περιοχές που θερμαίνονται γρηγορότερα στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πιο εμφανείς. Το γεγονός αυτό, είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ουσιαστική διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η κ. Πική δήλωσε επίσης, ότι η Κυβέρνηση, έχοντας ένα σαφές όραμα και οδικό χάρτη για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας και την άρση της ενεργειακής απομόνωσης,  εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, με την πράσινη μετάβαση να αποτελεί έναν από τους έξι άξονες προτεραιότητας που έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, επεσήμανε, προσεγγίζονται οριζόντια και όχι αποσπασματικά, και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα στα οποία αναφέρθηκε, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την εφαρμογή σχεδίων χορηγιών που ενισχύουν την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως το «Φωτοβολταϊκά για όλους», την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα από την οποία εφαρμόζεται και η πράσινη φορολόγηση, την πιλοτική εφαρμογή της πράσινης κοινότητας και την προώθηση της Κύπρου ως τόπο δοκιμής νέων τεχνολογιών για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Η Υφυπουργός τόνισε παράλληλα, ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή οικονομικών πολιτικών που προωθούν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, θα κοστίσει πολύ περισσότερο στην κοινωνία.

Σημείωσε επίσης ότι για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης  απαιτείται η στήριξη και η συνεργασία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, επιχειρήσεων, κοινωνικών οργανώσεων, πολιτών αλλά και κυβερνήσεων, για την υλοποίηση βιώσιμων και αειφόρων αλλαγών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα