Ανάγκη δημιουργίας κέντρων στήριξης ανήλικων χρηστών

Τη δημιουργία κέντρων στήριξης ανήλικων χρηστών, συζήτησε η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής


Την ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, δεδομένων των αυξημένων περιστατικών που παρατηρούνται και της παραβίασης των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε

για το θέμα τόσο από τις Υπηρεσίες όσο και από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.

«Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Βουλευτές θα απαντηθούν σε δεύτερη συνεδρία που θα γίνει τέλος του μήνα, 29 Μαΐου, γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε οτιδήποτε γι’ αυτό το θέμα. Μας ενημέρωσαν για κάποιες προγραμματισμένες ενέργειες που γίνονται για τη δημιουργία και ξενώνα, ότι έχει δημιουργηθεί κλειστός χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ανήλικους χρήστες και ότι λειτουργεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, «ο Αχιλλέας», στην περιοχή και πάλι για ανήλικους χρήστες», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της, είπε ότι είναι απαράδεκτο να τίθεται ως επιχείρημα για τη στασιμότητα που παρατηρείται στη δημιουργία δομών στήριξης ανηλίκων χρηστών, το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες έχουν υπόψη τους μόνο την ύπαρξη οκτώ τέτοιων περιστατικών στην περιοχή.

«Η δημιουργία δομών θα αποτελούσε διέξοδο και για άλλους νέους ώστε να ζητήσουν βοήθεια. Περαιτέρω, έστω και μια τέτοια περίπτωση ανήλικου χρήστη να υπάρχει, είναι για εμάς αρκετή ώστε να δημιουργηθούν δομές στήριξης. Κανένας νέος και καμιά οικογένεια να μην περνά μόνη της τον Γολγοθά της απεξάρτησης», σημείωσε.

Το κράτος, συνέχισε, έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει.

«Επιπλέον είναι κοροϊδία να λειτουργούν προγράμματα στήριξης αυτών των ατόμων για οκτώ με εννέα μήνες ή ακόμα ένα χρόνο το καθένα και να περιμένουμε ότι αυτά θα έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη μείωση των περιστατικών χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από ανηλίκους. Ζητούμε επαναλαμβανόμενα προγράμματα με συνεχή ροή, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε με μετρήσιμα στοιχεία το αποτέλεσμα από την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και πολιτικών γι’ αυτές τις περιπτώσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα