Αναγκαίο το πιστοποιητικό εγκατάστασης για κλιματιστικά

Για την αγορά οποιουδήποτε κλιματιστικού ή/και άλλου συστήματος ψύξης/ κλιματισμού, το οποίο υπόκειται στις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 517/2014/ΕΚ, θα πρέπει κατά την αγορά του να παρουσιάζεται στον πωλητή συμφωνητικό εγκατάστασής του από πιστοποιημένο χειριστή φθοριούχων αερίων (ή εταιρεία), ή να προμηθεύεται αυτός τον εξοπλισμό εκ μέρους του αγοραστή.

Αυτό αναφέρεται στην πρόνοια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 517/2014/ΕΚ, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο μη ερμητικά

σφραγισμένος εξοπλισμός, που περιέχει φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, θα πωλείται στον τελικό χρήστη μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί από επιχείρηση ή ιδιώτη που είναι πιστοποιημένος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, παράδειγμα ενός μη ερμητικά σφραγισμένου εξοπλισμού (εξοπλισμός ο οποίος υπόκειται στις πρόνοιες του Κανονισμού) είναι τα συστήματα κλιματισμού διαιρεμένου τύπου, split units – air conditions, τα οποία πρέπει να εγκαταστήσει πιστοποιημένος χειριστής φθοριούχων αερίων.

Παράδειγμα ενός ερμητικά σφραγισμένου εξοπλισμού, ο οποίος δεν υπόκειται στις πρόνοιες του εν λόγω άρθρου, είναι τα οικιακά ψυγεία, τα οποία είναι σφραγισμένα και έτοιμα προς χρήση.

Ως εκ τούτου, για την αγορά οποιουδήποτε κλιματιστικού ή/και άλλου συστήματος ψύξης/ κλιματισμού, το οποίο υπόκειται στις πρόνοιες του πιο πάνω Κανονισμού, θα πρέπει κατά την αγορά του να παρουσιάζεται στον πωλητή συμφωνητικό εγκατάστασής του από πιστοποιημένο χειριστή φθοριούχων αερίων (ή εταιρεία), ή να προμηθεύεται αυτός τον εξοπλισμό εκ μέρους του αγοραστή.

Σημειώνεται πως από την 01.01.15 έχει εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ο Κανονισμός 517/2014/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ρυθμίζει τη χρήση, διάθεση και ανάκτηση φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, έχει καταργηθεί ο μέχρι πρότινος εν ισχύ Κανονισμός, 842/2006/ΕΚ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα