ΓΕ για Ε.Λοϊζίδου: Εισήγηση για 3 πειθαρχικές κατηγορίες

Εισήγηση για 3 πειθαρχικές κατηγορίες προκύπτει από το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού αναφορικά με την υπόθεση της Εισαγγελέως Ε. Λοϊζίδου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη αναφορικά με την εξέλιξη των ερευνών και σε ενδελεχή περιγραφή των γεγονότων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι εκτελούνται παράλληλα δυο διαδικασίες.

Ποινική διερεύνηση διενεργείται από τις αστυνομικές αρχές. Προκύπτουν δυο διακριτά θέματα:

- Συνθήκες υποκλοπής και κατοχής περιεχομένου. Οι ανακρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται λήψη στοιχείων από διάφορες χώρες στις οποίες αποτάθηκαν οι ανακριτές

με δικαστική συνδρομή.
- Κατοχής, επεξεργασίας, δημοσίευσης και επαναδημοσίευσης περιεχομένου. Συμπληρώθηκε αστυνομικός φάκελος και παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία.
- Πειθαρχική διαδικασία: Υπό το φως των γεγονότων που περιβάλλουν την αποκάλυψη των email, ο Γ.Ε., ενεργώντας ως προϊστάμενος, κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για πιθανά πειθαρχικά αδικήματα.

Ο κ. Χατζηκωστής διορίστηκε και, ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, ζητήθηκε η εξέταση ενδεχομένου διαθεσιμότητας, που έγινε. Ο ερευνών λειτουργός παρέδωσε το πόρισμα. Σε 2 περιπτώσεις, ο ερευνών λειτουργός ζήτησε νομική συμβουλή ως προς δυο θέματα που αντιμετώπισε κατά την έρευνα. Ο Γ.Ε. τον προέτρεψε να λάβει συμβουλή από ιδιώτη δικηγόρο. Το ερώτημα ήταν αν μπορούν να ληφθούν.

Λόγω της διπλής ιδιότητας του Γ.Ε., σε κάποιες περιπτώσεις ανατέθηκε σε άλλον το καθήκον αυτό, για σκοπούς αμεροληψίας.

Ο ιδιώτης ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση κάποιων ζητημάτων. Η επιστολή του μεταβιβάστηκε στον ερευνώντα λειτουργό και αυτός παρέδωσε συμπληρωματική έκθεση στις 2 Μαρτίου.

Απάντηση για ανακρίσεις δημοσιογράφων

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κληρίδης, κληθείς να απαντήσει για τις ανακρίσεις Λειτουργών των Μέσων και το σχετικό διάβημα των ευρωβουλευτών, ο Γ.Ε. ανέφερε:

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών δεν είναι άλλη από κάποια δημοσιεύματα. Σε ποιον θα αποταθείς για να πάρεις κατάθεση; Από εκείνον που τα έχει δημοσιεύσει».

Συμπληρώθηκε, ανέφερε, το κομμάτι των δημοσιογράφων. Αυτό που απομένει τώρα είναι η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας της Ν.Υ. αν στοιχειοθετούνται αδικήματα που έχουν να κάνουν και με το δημόσιο συμφέρον. Είναι πολύ δύσκολο έργο, σημείωσε, και δεν πρέπει να το προδικάζουμε και να κατηγορούμε ενόσω δεν έχει συμπληρωθεί.

Συνεχής ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα