Αναχωρεί για Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Για τη Νέα Υόρκη και την 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας πριν από τη μετάβαση του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει το βράδυ σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ,

Antόnio Guterres.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει στη Νέα Υόρκη και σειρά επαφών με ξένους ηγέτες.

Την Τρίτη θα έχει διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι και τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών, που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με μέλη της ΑμερικανοΕβραϊκής Επιτροπής και με μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων ΑμερικανοΕβραϊκών Οργανώσεων. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τη ΓΓ της Κοινοπολιτείας, Πατρίσια Σκότλαντ.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Κυπρίων Αμερικής.

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου.

Ο ΓΓ ΟΗΕ θα διερευνήσει, μέσω των επαφών, που θα έχει τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να δει αν υπάρχει βάση για συζήτηση στο πλαίσιο, που έθεσε για επίλυση του Κυπριακού.

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, θα έχει στις 18.45 ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Το Κυπριακό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ αναμένει ν’ ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, πριν ενεργοποιήσει εκ νέου τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα