"Στα χαρακώματα" Λευκωσία-Άγκυρα για τις τουρκικές αξιώσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία αλλά και κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με αφορμή τις τουρκικές αξιώσεις για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ως αντάλλαγμα της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις αναφορές Κασουλίδη το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, εάν πρώτα δεν αλλάξουν

τα σημερινά δεδομένα στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε άπαντες ότι οι λόγοι για τους οποίους τα κεφάλαια αυτά έχουν παγώσει, δεν έχουν αρθεί καθώς η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο 10. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπλοκάρει τα κεφάλαια αυτά από το 2009, ωστόσο προτίθεται να συζητήσει το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17 για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική.

Αναφερόμενες δε στο θέμα των εγγυήσεων, ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι οι προηγούμενες συνθήκες εγγυήσεων ήταν αυτές που οδήγησαν στην εισβολή και κατ’ επέκταση την κατοχή, συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμες οι δηλώσεις Κασουλίδη

Αβάσιμες χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δηλώσεις για το σύστημα των εγγυήσεων, οι οποίες αποδίδονται στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς αναφέρει ότι "η θέση της Τουρκίας η οποία συνεχίζει την αποφασιστική της στήριξη για κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση το συντομότερο, είναι γνωστή για το θέμα των εγγυήσεων".

Προσθέτει ότι "η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα διατηρεί τη θέση της για συζήτηση αυτού του θέματος στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή και των άλλων εγγυητριών χωρών, σε πενταμερή" διάσκεψη.

Διευκρινιστική δήλωση από Κασουλίδη

Στη συνέχεια ακολούθησε νέα γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, στην οποία διευκρίνησε πως δεν προέβηκε σε καμία δήλωση που να αποδίδει σε τουρκική πηγή την οποιαδήποτε θέση της Τουρκίας επί του κεφαλαίου των εγγυήσεων.

«Πάντοτε δηλώνω ότι το θέμα αυτό δεν άνοιξε και δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύων. Δεύτερο, δεν είχα καμία συνάντηση μέχρι σήμερα με οποιοδήποτε μέλος της Τουρκικής Κυβέρνησης πέραν των κοινωνικών συναντήσεων στο πλαίσιο συνάξεων διεθνών οργανισμών», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα