"Σήκωσαν μανίκια" οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, αναμένονται τα σπουδαία στις Επιτροπές της Βουλής, όπου τα βλέμματα κλέβει η Επιτροπή Οικονομικών και η παρουσία σ’ αυτήν, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Φλέγοντα ζητήματα, όπως η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας αλλά και το μισθολόγιο και οι προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, θα τεθούν επί τάπητος, στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής,

στην παρουσία Χάρη Γεωργιάδη.

Οι αντιδράσεις αναμένονται να είναι έντονες, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκδηλώσει τις διαφωνίες τους επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Άνοιξε την Τρίτη 14 Ιουνίου, η αυλαία για τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής, με τις πρώτες συνεδρίες να έχουν κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλληλογνωριμίας και προγραμματισμού.

Πρώτες συνεδρίασαν Επιτροπή Θεσμών και Επιτροπή Εμπορίου.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών τα Panama Papers

Στα βαθιά από νωρίς, ρίχνεται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, πρώτο θέμα στην επόμενη συνεδρία, η οποία θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα, θα αποτελέσουν τα Panama Papers. Στη συγκεκριμένη συνεδρία θα κληθούν να συμμετάσχουν οικονομικοί και θεσμικοί φορείς.

Στη σημερινή, πρώτη συνεδρία της Επιτροπής στη Βουλή, εκτός από την εθιμοτυπική αλληλογνωριμία και τον προγραμματισμό, τα μέλη είχαν συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη αλλά και με εκπρόσωπο του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, διεμήνυσε ότι θέλει να έχει αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Θεσμών για θέματα τα οποία είναι σημαντικά και χρήσιμα. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και γι’ αυτές χρειάζεται θέληση και χρόνος, μέχρι να υλοποιηθούν. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια και συμπλήρωσε πως ο ρόλος του κράτους είναι να πατάξει τη διαφθορά.

Σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πετρίδης, σημείωσε ότι επηρεάζει άμεσα τους φορολογούμενους και ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που δεν μπορούν να αφήνουν τους πάντες ικανοποιημένους, οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στο ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για την οποία θα χρειαστεί Πολιτικός Προϊστάμενος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, γιατί υπάρχει σωρεία διεργασιών, οι οποίες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτό.

Κομβικής σημασίας, είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και ο τομέας του Τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη.

Βασιλικό χαρακτήρισε τον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό.

Κλείνοντας ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι με τη βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα ετοιμάζεται μελέτη για σύμπτυξη υπηρεσιών και αποφυγή της συσσώρευσης νομοθετημάτων.

Αναβάθμιση του ρόλου των κοινοβουλευτικών συντακτών

Στην Επιτροπή Ενέργειας έγινε μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής και προχώρησαν στον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων της Επιτροπής. Αφού ολοκληρώθηκε το μέρος αυτό της συνεδρίας, ακολούθησε συνάντηση και γνωριμία με τους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι καλύπτουν θέματα ενέργειας, τουρισμού, βιομηχανίας και εμπορίου. Στόχος η πιο ενεργός εμπλοκή των κοινοβουλευτικών συντακτών στις διαδικασίες της Επιτροπής.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την ερχόμενη εβδομάδα έχει προσκαλέσει τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, για να συζητήσουν τους πυλώνες της ενέργειας, του εμπορίου, της βιομηχανία και του τουρισμού.

Εθιμοτυπικά η Επιτροπή Παιδείας

Στις 10:00 ακολούθησε η συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Η συνεδρία είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλληλογωριμίας. Στην επόμενη συνεδρία η οποία θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου, θα παρευρεθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος θα προβεί σε μια ενημέρωση της Επιτροπής για εκκρεμούντα θέματα και προτεραιότητες. Θα συζητηθούν επίσης συγκεκριμένοι Κανονισμοί για θέματα τα οποία εκκρεμούν από την προηγούμενη Βουλή.

Επιτροπή Εργασίας καλεί Ζέτα

Η Επιτροπή Εργασίας συνεδρίασε στις 11:00 με πρώτο θέμα την αλληλογνωριμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής και προγραμματισμό των εργασιών της. Στο πλαίσιο της συνεδρίας συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν εναρμονιστικοί Κανονισμοί που αφορούν τα απλά δοχεία πίεσης αλλά και τις συσκευές και συστήματα προστασίας για Χρήση σε Εκρήξιμες Ατμόσφαιρες. Οι κανονισμοί αυτοί θα τεθούν στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε όπως δοθεί περίοδος δεκαπέντε ημερών στην κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, να μελετήσει θέματα που είχαν εγγραφεί κατά την προηγούμενη σύσταση της Επιτροπής και να εξετάσει αν θέλει να επανεγγραφούν, στη νέα σύσταση.

Υπήρξε επίσης συζήτηση για τη μέρα και ώρα σύγκλησης των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Δόθηκαν δυο επιλογές μεταξύ Τρίτης η ώρα 12:00 ή Πέμπτης η ώρα 09:00. Η απόφαση που έχει παρθεί είναι να συνεχίσει μέχρι το καλοκαίρι η Επιτροπή να συνεδριάζει κάθε Δευτέρα και να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά το καλοκαίρι. Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει προσπάθεια να παρευρεθεί η Υπουργός Εργασίας για ενημέρωση σε σχέση με τα σημαντικά ζητήματα στον τομέα της Εργασίας αλλά και για ενημέρωση σε σχέση με τις προτεραιότητες του υπουργείου.

Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι Επιτροπές Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα