"Ψυχροπολεμικό κλίμα" στον τομέα της Υγείας

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων συνέρχεται στις 10.30 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με αντικείμενο τους κανονισμούς που αφορούν τα εργασιακά, στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), του Συνδέσμου Εκτάκτων και Συμβασιούχων

Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), της ΠΑΣΥΔΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Η ΠΑΣΥΚΙ έχει ζητήσει αναβολή της συζήτησης, αίτημα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος δήλωσε οργισμένος ότι το πανηγύρι τελείωσε και όποιος δεν θέλει το ΓΕΣΥ να βγει δημόσια και να το πει στον κόσμο, που υποφέρει.

Σε δηλώσεις του στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και θα ζητήσει διευκρινήσεις και ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ακόμα. "Απλά εμείς καθηκόντι ενημερώσαμε την Επιτροπή ότι ο διάλογος δεν έγινε, δεν ολοκληρώθηκε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε αναβολή, γιατί ο διάλογος που έπρεπε να γίνει από τον Νοέμβριο δεν έχει γίνει", συμπλήρωσε.

"Εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή ως επαγγελματίες υγείας και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στον τομέα της Υγείας. Τον Ιούλιο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να καταγραφεί ξεκάθαρα η ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ποια μέτρα πάρθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση; Πού είναι τα μέτρα για την υποστελέχωση;

Τέσσερις μήνες περιμένουμε να γίνουν τοποθετήσεις γιατρών και μόλις πριν τρεις μέρες άρχισαν οι τοποθετήσεις, ενώ η λίστα έχει εγκριθεί πριν ένα μήνα. Για ένα μήνα δεν γινόταν τίποτα".

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι γιατροί δεν αποτελούν τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.

ΠΑΣΥΝΟ: Είμαστε έτοιμοι για καθημερινό διάλογο αν χρειαστεί

Με τη σειρά της, η ΠΑΣΥΝΟ, διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου, Θεόδωρου Πετέλη, σε αντίστοιχες δηλώσεις στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έχει ζητήσει αναβολή της συζήτησης στη Βουλή. "Σήμερα θα συζητήσουμε για τους όρους εργοδότησης αλλά και τους κανονισμούς που αφορούν τα εργασιακά στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων", συμπλήρωσε.

"Στις 3 Μαρτίου πήραμε τους κανονισμούς, τους έχουμε μελετήσει, έχουμε ετοιμάσει και καταθέσαμε κατ' άρθρον εισηγήσεις. Ζητήσαμε διευκρινίσεις για κάποιες ασάφειες, κάποια ζητήματα θέλουμε να αλλάξουν και κάποια άλλα να μην προχωρήσουν καν", αναφέρει ο κ. Πετέλης.

"Ακολούθως, είχαμε συναντήσεις με λειτουργό του Υπουργού Υγείας και μεταφέραμε τις θέσεις μας και ζητήσαμε διευκρινίσεις. Ο Υπουργός, με τη σειρά του, προώθησε τις θέσεις αυτές στη Νομική Υπηρεσία. Τώρα έχουμε προωθήσει τους νέους κανονισμούς, αλλά ταυτόχρονα τους έχουν προωθήσει και στη Βουλή προς συζήτηση", επεσήμανε.

Συνέχισε λέγοντας ότι "κάποιες από τις θέσεις μας έχουν ενσωματωθεί στους νέους κανονισμούς και κάποια άλλα πράγματα που ζητήσαμε δεν έχουν ενσωματωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι για όσα ζητήματα θέλαμε διευκρινίσεις και τις ζητήσαμε γραπτώς, δεν μας δόθηκαν και δεν ενσωματώθηκαν στους νέους κανονισμούς".

Η θέση της ΠΑΣΥΝΟ είναι ότι "ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για το ότι δόθηκαν στη Βουλή οι κανονισμοί πριν ολοκληρωθούν οι διεργασίες. Εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να συζητούμε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εντατικό διάλογο ακόμα και καθημερινά αν θέλει η Βουλή".

Δεν τίθεται θέμα αναβολής

Δεν τίθεται θέμα αναβολής της συζήτησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχει, είπε, περίπτωση υπαναχώρησης ή οπισθοδρόμησης, επισημαίνοντας ότι ο τόπος χρειάζεται μεταρρύθμιση και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω συνεργασίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθεί ο Υπουργός Υγείας, να κατατεθούν υπομνήματα και να δοθεί ο λόγος στους ενδιαφερόμενους για μια πρώτη τοποθέτηση.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 11 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα