"Όπλα" για το Εδαφικό οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, βρίσκονται ανάμεσα στα κριτήρια που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό - περιουσιακό. Εμπάργκο δηλώσεων αποφάσισαν στη σημερινή τους συνάντηση οι δυο ηγέτες.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου άναψε δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ και οι προεκτάσεις των όσων αναφέρονται.

Την ίδια περίοδο που εγγυήσεις, ασφάλεια και εδαφικό, μονοπωλούν τις συζητήσεις στο τραπέζι των

διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο ηγετών, Αναστασιάδης-Ακιντζί ανακοινώνουν την από κοινού απόφαση τους να μην κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω δήλωση για το περιεχόμενο των μεταξύ τους συζητήσεων, έτσι ώστε να κυλήσει ομαλά και γρήγορα η διαδικασία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί το τελευταίο διάστημα λειτουργεί εν μέσω πιέσεων και αμφισβήτησης, όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς οι φωνές που κάνουν λόγο για συσκότιση και κρυφές συμφωνίες, πληθαίνουν.

Οι πιέσεις που δέχεται ο Μουσταφά Ακιντζί, εν μέρει δικαιολογούν και τις, κατά γενική ομολογία «εμπρηστικές», δηλώσεις του, ότι δηλαδή, η τ/κ πλευρά δεν συζητά καν επίλυση του κυπριακού χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.

Επίλυση εδαφικού με «συναισθηματικούς δεσμούς»

Στο μικροσκόπιο των συζητήσεων μεταξύ των δυο ηγετών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκονται όλα τα θέματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ή και καθόλου. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και το εδαφικό, στο οποίο ωστόσο δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα ακόμα, γεγονός που πρέπει να μας καθιστά καχύποπτους απέναντι σε δημοσιεύματα που μιλούν για συμφωνημένες λύσεις σε οποιαδήποτε πτυχή.

Δημοσίευμα της Μιλλιέτ κάνει αναφορά σε «συναισθηματικούς δεσμούς» μέσω των οποίων θα λυθεί το εδαφικό. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των κομμάτων, τα οποία κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μυστικές συμφωνίες που καταστρατηγούν πάγιες θέσεις και αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Τον καλούν επίσης να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο, αλλιώς θα πρέπει να αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη στους ώμους του για οτιδήποτε ακολουθήσει.

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ ένα από τα όπλα της ε/κ πλευράς

Το διάστημα αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια σε σχέση με το εδαφικό και το περιουσιακό, ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα. Σε αυτό το συνεχές διαπραγματευτικό πάρε - δώσε, ανάμεσα στα κριτήρια τα οποία θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκονται και όσα πηγάζουν από τις μέχρι τώρα σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Απαίτηση κομμάτων η ενημέρωση

Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων, Κίνημα Αλληλεγγύη, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, απαιτούν ενημέρωση και σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, αλλιώς καλούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει εξολοκλήρου τις ευθύνες για οτιδήποτε αρνητικό προκύψει για τη δική μας πλευρά από τώρα και στο εξής.

Η πληροφόρηση το επόμενο διάστημα θα είναι εξάλλου μειωμένη καθώς το εμπάργκο στο οποίο συμφώνησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη ευελιξία σε δηλώσεις και ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα