"Όχι" Κύπρου σε κοινούς φορολογικούς συντελεστές

Όχι προκαταβολικά λέγει το υπουργείο οικονομικών στις ζυμώσεις για θέσπιση ενιαίων φορολογικών συντελεστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναδιατυπώνοντας την πάγια του θέση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη, "Ως Κύπρος δεν βλέπουμε θετικά την κοινή φορολογική βάση και τους πιθανούς κοινούς φορολογικούς συντελεστές, διότι θα αποξενώσει από το κράτος από ακόμα ένα εργαλείο οικονομικής πολιτικής, τη δημοσιονομική πολιτική και πλέον χωρίς δημοσιονομική και νομισματική

πολιτική περιορίζεται σημαντικά ο ρόλος του κράτους στη διαμόρφωση της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής".

Περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών.Ο πρόεδρος της επιτροπής Taxe 2 του ευρωκοινοβουλίου για θέματα φορολογίας που επισκέφθηκε την Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, εξέφρασε την ελπίδα οι κυπριακές Αρχές να συμφωνήσουν με την πρόταση.

Ο Πρόεδρος επιτροπής "Tαχε 2" του Ευρωκοινοβουλίου, Αλάν Λαμασούρ δήλωσε πως "Ο πολιτικός στόχος είναι να έχουμε μεταξύ των 28 κρατών - μελών τον ίδιο ορισμό του φορολογητέου εταιρικού εισοδήματος, περιλαμβανομένης της πνευματικής ιδιοκτησίας και το κάθε κράτος – μέλος θα μπορεί να θέτει το φορολογικό συντελεστή".

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον έφορο φορολογίας και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών τέθηκαν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

"Εκτιμάμε την πρόοδο που σημειώθηκε και εξακολουθεί να επιτυγχάνεται εδώ" επισήμανε ο Λαμασούρ και πρόσθεσε ότι "Η Κύπρος είναι στο σωστό δρόμο συμμόρφωσης με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί ή με τις συστάσεις της ΕΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χρειάζεται βέβαια περισσότερη πρόοδος".

Ο Χρίστος Πατσαλίδης τονισε πως η Κύπρος έχει υιοθετήσει τα πάντα, τα οποία ισχύουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του ξεπλύματος και του επιθετικού παραδείσου φορολογικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τα λεγόμενα έγγραφα του Παναμά που ταρακουνούν το παγκόσμιο αγγίζοντας και την Κύπρο.

Ο Εισηγητής επιτροπής "Ταχε 2" Γιέπε Κοφόντ τόνισε πως Θα ταυτοποιήσουμε και θα μαυροπινακίσουμε τους φορολογικούς παραδείσους και βέβαια θέλουμε συνεργασία σε αυτό το θέμα το οποίο επείγει υπό το φως των εγγράφων του Παναμά.

Τέλος, ο Χρίστος Πατσαλίδης τόνισε πως "ο πολύς θόρυβος που κάνουμε για τα Panama Papers δεν βοηθά θετικά την Κύπρο και τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για να δείξουμε διεθνώς ότι είμαστε ένα καθόλα αξιόπιστο διεθνές κέντρο υπηρεσιών".

Το τμήμα φορολογίας σύμφωνα με τον Χρίστο Πατσαλίδη διερευνά τις πληροφορίες που προέκυψαν από την αποκάλυψη των εγγράφων του Παναμά. Την ίδια ώρα, οδεύει προς ολοκλήρωση η έρευνα για τα φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ άρχισε η έρευνα και για τα νομικά πρόσωπα. Εντός των επόμενων ημερών θα καθοριστούν, σε συνεργασία με τη νομική Υπηρεσία, τα επόμενα βήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα