Αντισυνταγματικός ο νόμος των αξιογράφων

Σοβαρό ζήτημα αντισυνταγματικότητας προκύπτει σε επίμαχα οικονομικά νομοθετήματα, που ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, πριν την αυτοδιάλυση της με βάση το άρθρο 67 του Συντάγματος. Λάβρος εμφανίστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, όταν κλήθηκε από την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι να σχολιάσει τα χθεσινά νομοθετήματα.

"Ζοφερή η εικόνα της χθεσινής ψήφισης νομοσχεδίων στη Βουλή. Αυτό που έγινε χθες είναι παράδειγμα προς αποφυγή και όχι μίμηση.

Λήφθηκαν αποφάσεις με προχειρότητα" ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης.

Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι κάποια νομοθετήματα θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας. Τα επικρατέστερα προς αναφορά στο Ανώτατο νομοθετήματα λόγω αντισυνταγματικότητας κρίνονται.

Πιθανα Αντισυνταγματικά Νομοθετήματα Βουλής

- O συμψηφισμός των δανείων που έxουν συναφθεί με ιδρύματα για αγορά αξιογράφων.

- H συμμετοχή κουρεμένων καταθετών στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών.

- To πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2017

- Ο αποκλεισμός των μιζαδόρων Εργολάβων από την υποβολή προσφορών σε Δημόσιες Συμβάσεις.

- Το Πόθεν Έσχες και η τροπολογία για πλήρη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των κρατικών αξιωματούχων και Δημοσίων λειτουργών, των συζύγων και των τέκνων τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας επισήμανε πως 6-7 νομοθετήματα πιθανό να είναι αντισυνταγματικά.

Σε ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανεφέρε ότι «Με γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της χώρας μας και της θετικής προοπτικής που με κόπους, συλλογική προσπάθεια και θυσίες έχουμε εξασφαλίσει, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και θα καθορίσει τις παραπέρα αποφάσεις της».

"Αδίκως μεν, αλλά... πυροβολείται η Βουλή" λέγει ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης και προσθέτει πως με βάση το Σύνταγμα ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να αποφασίσει εντός 15 ημερών, ποια νομοθετήματα θα γίνουν αναφορά στο Ανώτατο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα