"Η Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα της Κύπρου"

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί τα κυρίαρχα χωρικά ύδατα της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), έστειλε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η κ. Μπουλτς εξήρε τη συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλίας στην ΕΕ, προσθέτοντας πως η κυπριακή εμπειρία είναι πολύτιμη για την Κομισιόν.

«Η

ίση και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση των κρατών μελών, παραμένει μια θεμελιώδης αρχή στις σχέσεις της ΕΕ με γειτονικά κράτη. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύρου επί των χωρικών υδάτων της και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της», τόνισε η κ. Μπουλτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, ερωτηθείσα για την προωθούμενη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τις αερομεταφορές, η Σλοβένα Επίτροπος είπε πως ναι μεν οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπέδειξε, δε, πως ενδεχόμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας για τις αερομεταφορές περνά μέσα από την Κύπρο και την επίλυση των σχετικών ζητημάτων.

Η αναφορά της Επιτρόπου παραπέμπει στο πρόβλημα επικοινωνίας των Τούρκων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τους Ε/κ ελεγκτές, όταν ένα αεροσκάφος εισέρχεται από τον τουρκικό εναέριο χώρο στον Χώρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο πρόβλημα ασφάλειας πτήσεων που προκύπτει από την έλλειψη επικοινωνίας.

«Είναι σαφές ότι τα κυπριακά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν προτού υπογραφεί η όποια συμφωνία», υπογράμμισε η κ. Μπουλτς.

Σημαντικός εταίρος η Κύπρος στη ναυτιλία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μπουλτς είπε ότι η Κύπρος είναι ένα σημαντικό ναυτιλιακό κράτος στην προώθηση των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών συμφερόντων στη διεθνή θαλάσσια κοινότητα.

«Ο πλούτος της κυπριακής εμπειρίας στη ναυτιλία, είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο για την Κομισιόν τόσο για την υλοποίηση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου όσο και για τον καθορισμό νέων πολιτικών», είπε η κ. Μπουλς και συμπλήρωσε: «Βασίζομαι στην υποστήριξη και στενή συνεργασία με την Κύπρο για μια ασφαλέστερη, πιο καθαρή και πιο ευημερούσα ναυτιλία».

Μηνύματα προς ΔΝΟ

Εξάλλου, σε ερώτηση για το κατά πόσον το υφιστάμενο ισοζύγιο της ναυτιλιακής αγοράς θα ανατραπεί από μελλοντικούς κοινοτικούς κανονισμούς μετά τη Διακήρυξη της Βαλέτας, αναφορικά με την πολιτική της ΕΕ για το περιβάλλον, η κ. Μπουλτς επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει με συνέπεια εκφράσει την προτίμηση για μέτρα παγκόσμιας εφαρμογής.

«Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δράση της ΕΕ ήταν καθοριστική για να ξεκινήσει η διαδικασία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ). Έφτασε η ώρα ο ΔΝΟ να επιδείξει ισχυρή ηγεσία και να παραγάγει αποτελέσματα την Άνοιξη του 2018», πρόσθεσε.

Εν μέσω συζητήσεων για τους μελλοντικούς κανονισμούς σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων, η κ. Μπουλτς ρωτήθηκε για τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πλοιοκτητών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε σύγκριση με άλλα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα που ανταγωνίζονται την ΕΕ.

Λέγοντας πως οι πρόσφατες δυσκολίες στον ναυτιλιακό τομέα δεν σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ως ναυτιλιακού κέντρου, αλλά με την οικονομική κρίση, η κ. Μπουλτς κατέστησε σαφές ότι η ίδια επιθυμεί η ΕΕ να τεθεί στο παγκόσμιο προσκήνιο σε δύο τομείς: την ψηφιοποίηση (digitisation) και τη μείωση των ρύπων (decarbonation).

«Θα πρέπει να κτίσουμε στον πλούτο της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής διοίκησης και να συνεργαστούμε. Εδώ έγκειται η δύναμή μας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι ρυθμιστές, πρέπει να συνεργαστούν στενά και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις αξίες μας, βελτιώνοντας τα διεθνή πρότυπα και προάγοντας μια πιο θετική εικόνα της βιομηχανίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα