"Έστησαν στον τοίχο" τον Εσπεν Μπαρθ Αίντε

Στον τοίχο έστησαν οι Ε/κ και Ελλαδιτες δημοσιογράφοι στα Ηνωμένα Έθνη, τον Εσπεν Μπαρθ Αίντε, μετά την ενημέρωση του Συμβούλιου Ασφαλείας.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ τoυ OHE, στις δηλώσεις του, αρκέστηκε να πει ότι άπαντες τονίζουν την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ότι το Σώμα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τότε,

οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα το κυπριακό, για να απαντήσει ότι για να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται να γίνουν κινήσεις και από τις 2 πλευρές.

Η απάντηση αυτή εξόργισε ακόμα πιο πολύ τους λειτουργούς του τύπου, που τον ρώτησαν γιατί δεν λέγει την αλήθεια και γιατί αποφεύγει να πει ότι αυτός που ευθύνεται είναι η Τουρκία.

"Το ξέρετε ότι η Τουρκία κατέχει την Κύπρο", ρωτήθηκε συγκεκριμένα, ο Αϊντε.

Ναι, είπε, το γνωρίζω, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν ο ένας ρίχνει ευθύνες τον άλλο. Δεν θέλουμε γλωσσά που να οξύνει την κατάσταση, ήταν η απάντηση.

Ρωτηθηκε επίσης αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια θετική κίνηση και αν αυτό είπε στο Συμβούλιο Ασφάλειας.Η απάντηση ήταν επίσης με μισόλογα. Αναγνωρίζω είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια θετική κίνηση, να έρθει δηλαδή στο τραπέζι το φυσικό αέριο και πάνω σε αυτή μπορούμε να χτισουμε, ήταν η απάντηση του. Μάλιστα, προχώρησε άλλο ένα βήμα λέγοντας ότι αν συνεχίσουμε να θέτουμε ερώτημα για το ποιος είναι ένοχος και ποιος φταίει, τότε το κυπριακό δεν θα λυθεί. Αλλά αν αλλάξουμε τις ερωτήσεις και αρχίζουμε να ρωτάμε πώς θα βγούμε από την κρίση τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πάντως, ο ίδιος είπε ότι μετά από τη συνάντηση του στο Νταβος με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και συνομιλία που είχε χθες με τον Ερογλου είναι πιο αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς αυτό να σημαίνει άμεση επιστροφή στο τραπέζι.

Αισθάνομαι, είπε καταλήγοντας, ότι υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για εξεύρεση τρόπου επανέναρξης των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα