"Διακεκριμένος Ερευνητής 2015" ο Μάριος Πολυκάρπου

Στον καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντή του ερευνητικού κέντρου «Κοίος» Μάριο Πολυκάρπου απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2015» στην ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» του Ινστιτούτου Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου το ερευνητικό κέντρο «Κοίος», στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει προσελκύσει πέραν των 50 ερευνητικών

προγραμμάτων και πέραν των €10 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το «Κοίος» αποτελεί «το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου με περισσότερους από 80 ερευνητές, οι οποίοι εργοδοτούνται από ερευνητικά κονδύλια».

Προστίθεται ότι «υπό την καθοδήγηση του δρα Πολυκάρπου, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση κατά την πρώτη φάση (ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου) του ευρωπαϊκού εργαλείου Teaming, το οποίο αφορά το σχεδιασμό και λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας».

O κ. Πολυκάρπου, αναφέρεται, «μέχρι σήμερα, έχει κατοχυρώσει 6 πατέντες στην αυτοματοποίηση συσκευών υγείας και σε συνεργασία με άλλους ερευνητές έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 280 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα τεχνολογίας πληροφορίας και επικοινωνιών και στην εφαρμογή τους σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα διανομής νερού, έξυπνα κτήρια, δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ρομποτική και στις μεταφορές».

Στην εικοσαετή ακαδημαϊκή του καριέρα έχει εξασφαλίσει εξωτερικές χρηματοδοτήσεις πέραν των €20 εκατ. «Μεγαλύτερο όμως επιστέγασμα της ερευνητικής αριστείας του αποτελεί η ερευνητική χορηγία ERC Advanced Grant, που είναι η πιο υψηλή διάκριση στον τομέα ευρωπαϊκών χορηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας», σημειώνεται.

«Ο συνάδελφος, Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους επιστήμονες, καθώς η πρωτοτυπία της έρευνάς αιχμής του και η αριστεία του αναγνωρίζεται και βραβεύεται διεθνώς», ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Η εν λόγω διάκριση, πρόσθεσε, «αναδεικνύει επίσης την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκεται ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου μεταξύ των συναδέλφων του ανά τον κόσμο», συγχαίροντας τον θερμά για την εξαιρετική δουλειά.

Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο ειδικής τελετής το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα