Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά που ισχύουν από τον Μάρτιο 2016 διατήρησε τα βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της στη Φρανκφούρτη.

Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε στο 0% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, στο 0,25% τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,4%.

Η ΕΚΤ

δεν μετέβαλε το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αφήνοντας περιθώριο για την αύξηση του ποσού, που σήμερα βρίσκεται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, ή της χρονικής του διάρκειας, εάν παραστεί ανάγκη.

Σε εναρκτήρια δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως ενώ η οικονομική επέκταση εμπνέει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα κατευθυνθεί σταδιακά σε επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο της ΕΚΤ, όμως «ο δομικός πληθωρισμός περιορίζεται από την αδυναμία στις τιμές της ενέργειας» και σημείωσε ότι οι μετρήσεις της τάσης του πληθωρισμού παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα.

«Συνεπώς, μια νομισματική διευκόλυνση σε πολύ σημαντικό βαθμό είναι ακόμη αναγκαία προκειμένου οι τάσεις του πληθωρισμού να αυξηθούν σταδιακά και να στηρίξουν τις εξελίξεις του δομικού πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο στάδιο», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα