Ά.Λοΐζου για τουρκ. προκλήσεις:Έσχατη λύση να κλείσουν οδοφράγματα

Εφόσον και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναγνωρίζει ότι η τουρκική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνιστά μια δεύτερη εισβολή, τότε είναι υποχρεωμένος μετά από σύγκλιση συνόδου των Αρχηγών, να εφαρμόσει το Άρθρο 47/2 της συνθήκης της Λισσαβόνας, ανέφερε στο SigmaLive ο Συνταγματάρχης

εν αποστρατεία, Άντης Λοΐζου, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πιο σημαντική κίνηση.

Κληθείς να αναφέρει σε ποιες ενέργειες θα μπορούσε να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως απάντηση στην κίνηση της Τουρκίας, πέραν του ότι η εφαρμογή του Άρθρου 47/2 είναι η πιο σημαντική κίνηση όπως την χαρακτήρισε, σημείωσε πως θα μπορούσε να ζητήσει την επανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου αμυντικού χώρου.

Πρέπει, τόνισε, η Κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες που θα είναι ικανές να προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία, όπως με την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Εναλλακτικά, ως έσχατη λύση, θα μπορούσε η Κυβέρνηση προσωρινά, να κλείσει τα οδοφράγματα για να αποκλείσει τη μετάβαση των πολιτών στα κατεχόμενα, επιφέροντας έτσι άμεσα, οικονομικό πλήγμα. Μια τέτοια κίνηση, τόνισε, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση καθώς θα χαρακτηριστεί ως διχοτομική κίνηση.

Ο κ. Λοΐζου υπερθεμάτισε, ότι θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στρατός ο οποίος να λειτουργούσε ως αποτρεπτική δύναμη σε τέτοιες ή παρόμοιες ενέργειες της Τουρκίας.

Θα μπορούσε, είπε επίσης, να κοπούν τα προενταξιακά κονδύλια που δίδονται στην Τουρκία για την Ευρωπαϊκή της εναρμόνιση, ως ακόμη ένα μέτρο που θα της επέφερε κόστος.

Η Τουρκία, ως μια επόμενη κίνηση, θα μπορούσε σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, να προκαλέσει μια κρίση στην ξηρά, όπως συνέβη στα Στροβίλια αλλά και στην Δένεια, στην οποία όπως είπε δεν έχει μέχρι σήμερα αποκατασταθεί το ζήτημα, θα μπορούσε ακόμη, να προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων.

Όσον αφορά το εάν θα δοθεί βοήθεια προς την Κύπρο, μετά και την κίνηση της Τουρκίας, τόνισε ότι όταν εσύ ο ίδιος δεν κάνεις κάτι, δεν θα έρθει κάποιος να σε βοηθήσει. Οι χώρες που ενοικιάζουν οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουν αρμοδιότητα σε θέματα ασφάλειας, σημείωσε.

Εμείς πρέπει να έχουμε πρώτοι την βούληση να προστατευθούμε, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «χλιαρή» ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με το θέμα.

Όσο δεν πληρώνει κόστος η Τουρκία, θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο ό,τι μπορεί, πρόσθεσε.

Ο κ. Λοΐζου στάθηκε και στην κρίση της σχέσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία, σημείωσε, θα μπορούσε σε μεταγενέστερο στάδιο να πάρει ως αντάλλαγμα για να σταματήσει τις προκλητικές τις ενέργειες, την επίτευξη συμφωνίας για τα F35.

Kλείνοντας, τόνισε ότι η Τουρκία έχει πάντα εναλλακτικά σενάρια και είναι απρόβλεπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα