Αλλοιώνουν τα χιλιόμετρα σε μεταχειρισμένα οχήματα

Μέτρα σπεύδει να λάβει το Υπουργείο Μεταφορών για αντιμετώπιση της διαχρονικής απάτης αλλοίωσης των χιλιομέτρων σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Δρομολογείται η τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, με την κατάθεση Κανονισμών ενώπιον της Βουλής για ψήφιση, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Αρκετοί καταναλωτές την πάτησαν αγοράζοντας ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο, με ελάχιστα χιλιόμετρα, όχημα, το οποίο τελικά διαπιστώθηκε, ύστερα από βλάβη, ότι όχι

μόνο δεν είχε λίγα χιλιόμετρα, αλλά δεκάδες χιλιάδες, κτυπημένο και μηχανικά σε τραγική κατάσταση. Θύμα παραπλάνησης ενδεχομένως να πέσει και ο πωλητής-εισαγωγέας στις περιπτώσεις που οι απάτες με τα αλλοιωμένα χιλιόμετρα αφορούν εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα και γίνονται στις χώρες απ’όπου αγοράζονται.

Έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέδειξε ότι μέχρι και το 50% των χιλιομετροδεικτών των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλοιώνεται όταν αυτά πωλούνται μεταχειρισμένα. Με αφορμή την πιο πάνω έρευνα, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο, μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη να ενημερώσει γραπτώς τη Βουλή κατά πόσο εξετάστηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες η παρανομία αυτή, αλλά και για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για προστασία των καταναλωτών από τους επιτήδειους.

Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 4/1/2018, ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Δημητριάδης πληροφόρησε τη Βουλή ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενέταξε στη διαδικασία του περιοδικού τεχνικού ελέγχου οχημάτων τον έλεγχο του κοντέρ, με την καταγραφή στο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος της ένδειξης των χιλιομέτρων του. Ακολούθως, στον επόμενο έλεγχο του οχήματος, ελέγχεται κατά πόσο η νέα ένδειξη του κοντέρ είναι λογική.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο υπουργός στην επιστολή του, επειδή θεωρήθηκε ότι το εν λόγω μέτρο από μόνο του δεν είναι αρκετό για την επίλυση του προβλήματος, το Υπουργείο Μεταφορών έκρινε σκόπιμη την τροποποίηση των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, ώστε να καθορίζεται η ανάγκη ύπαρξης μετρητή χιλιομετρικών αποστάσεων, καθώς και η διαδικασία αντικατάστασής του σε περίπτωση βλάβης.


Όλες οι πληροφορίες στο βίντεο στο πάνω μέρος της είδησης, με πλήρη ενημέρωση από τον Λεόντιο Χριστοδούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα