Αλληλογραφία "φωτιά" για την υπόθεση Green Dot

Γόρδιος δεσμός η άρνηση της Green Dot να συλλέγει τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από τους Δήμους Πάφου και Παραλιμνίου. Νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα του SigmaLive, καταμαρτυρούν ότι η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες.

Ζητείται παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα

Το πρωί ο υπουργός Γεωργίας, ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα

στο όλο θέμα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, έδωσε οριστικό τελεσίγραφο στην εταιρεία για άμεση συμμόρφωσή της με τους όρους της αδειοδότησής της.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή του επιστολή, την οποία αποκαλύπτει το SigmaLive, ο κ. Χατζηπαναγιώτου καλεί ρητά την εταιρεία να συμμορφωθεί και την προειδοποιεί ότι θα φέρει ακέραια την ευθύνη. "Εφόσον υπάρχει σαφής πρόνοια για έγκριση την οποία η Αρμόδια Αρχή σας χορήγησε για εφαρμογή του προγράμματος στην Επαρχία Πάφου, δεν μένει παρά να σας καλέσω ρητά και άμεσα να επαναρχίσει η συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας με το πρόγραμμα από πόρτα σε πόρτα".

Συνάντηση "ναυάγιο"

Από το λεκτικό της επιστολής, αποκαλύπτεται μάλιστα ότι ενώ υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (23/5/2016) για συζήτηση του όλου θέματος, η Green Dot δεν παρέστη. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Τμήματος ήταν ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. Εν τη απουσία της Green Dot, η συνάντηση κατέληξε σε "ναυάγιο", χωρίς να υπάρξει λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους δημότες της Πάφου και του Παραλιμνίου.

Παράγοντες των Δήμων, εκφράζουν ανησυχίες και δυσφορία για την κατάσταση, δεδομένου ότι ήδη έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Green Dot δεν συμμορφώνεται"

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ημερομηνίας 26 Απριλίου 2016, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, παραθέτει τα γεγονότα της υπόθεσης και του ζητεί να γνωματεύσει.

Ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου, επισημαίνει στον Κώστα Κληρίδη ότι "κατά την άποψη μου και συγκεκριμένα βασιζόμενος στους πιο κάτω όρους της έγκρισης του συστήματος διαφαίνεται ότι υπάρχει μη συμμόρφωση με τους συγκεκριμένους όρους με την διακοπή της συλλογής των αποβλήτων συσκευασίας από τους Δήμους Πάφου και Παραλιμνίου".

Ο Διευθυντής του Τμήματος διευκρινίζει ότι η συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών επιβεβαιώνεται και από τον όρο 2.2.4 της αίτησης, σύμφωνα με τον οποίο "σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα με νησίδες και συγκεκριμένα στις επαρχίες Πάφου, ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας, να γίνει σταδιακή αλλαγή του σε σύστημα συλλογής από "Πόρτα σε Πόρτα" σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Τοπικές Αρχές".

"Στην αίτηση", συμπληρώνει ο κ. Χατζηπαναγιώτου "υπάρχει σαφής αναφορά για γεωγραφική κάλυψη των περιοχών Πάφου και Παραλιμνίου".

Ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου, αναδεικνύει όμως και την ηθική πτυχή του θέματος, η οποία είναι η υποχρέωση της Green Dot προς τον πολίτη, "αφού το σύστημα αυτό είναι το μόνο συλλογικό προς το παρόν".

Keywords
Τυχαία Θέματα