Αλλάζουν οι κανόνες για επαγγελματίες οδηγούς λεωφορείων

Η Εσθονική Προεδρία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σήμερα, σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με αναθεωρημένους κανόνες για τον εκσυγχρονισμό των απαιτήσεων κατάρτισης για επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων και για τη βελτίωση της αναγνώρισης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (από το ένα κράτος στο άλλο).

Η αναθεώρηση αποσαφηνίζει επίσης τις ελάχιστες προϋποθέσεις ηλικίας και τις εξαιρέσεις από τις απαιτήσεις παρακολούθησης της πρόσθετης κατάρτισης. Το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων απαιτεί την επικύρωση από τα κράτη μέλη.

Από τεχνική άποψη, το σχέδιο

οδηγίας θα τροποποιήσει την ισχύουσα οδηγία για την αρχική κατάρτιση και την περιοδική κατάρτιση των επαγγελματιών οδηγών που διαθέτουν άδεια C ή D. Θα εισαγάγει επίσης σχετικές αλλαγές στην οδηγία για τις άδειες οδήγησης.

"Πρόκειται για μια πολύ στοχοθετημένη αναθεώρηση μιας οδηγίας η οποία, σε γενικές γραμμές, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλά: αυτό που θα αλλάξουμε είναι ότι δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις πτυχές της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής διάστασης της οδήγησης και οι νέοι κανόνες για την αναγνώριση των προσόντων θα το καταστήσουν ευκολότερη για τους οδηγούς να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών χωρών της ΕΕ για επαγγελματικούς σκοπούς και για τις εταιρείες μεταφορών να προσλάβουν ειδικευμένους εργαζόμενους", δήλωσε μετά τη συμφωνία, η Κάντρι Σίμσον, Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα