Αλλάζει η ώρα: Μία ώρα μπροστά τα ρολόγια την Κυριακή

Και επίσημα στη θερινή ώρα μπαίνει τα ξημερώματα και η Κύπρος. Στις 03:00, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά.

Η περίοδος της θερινής ώρας θα τερματιστεί την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου του 2015.Ο πιο πάνω θεσμός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την

ιδέα για την αλλαγή της ώρας είχε αρχικώς ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

Το εν λόγω μέτρο εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα, κατά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε ξανά κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και αφού ανακαταλήφθηκε, επανεμφανίστηκε οριστικά μετά την ενεργειακή κρίση του 1973.

Σήμερα γύρω στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με οδηγία της Κομισιόν (2000/C 337 Ε/18), η χειμερινή ώρα αρχίζει την τελευταία Κυριακή Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την τελευταία Κυριακή Μαρτίου του επόμενου έτους, οπότε και οι χώρες εισέρχονται στη θερινή ώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα