Αλλαγές στα προσφυγικά επιδόματα ενοικίων – Τι να ξέρετε

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την προσφυγική πολιτική. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στα ΜΜΕ:

«Είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για τα προσφυγικά θέματα. Συζητήθηκαν και τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και οι προσπάθειες της

Κυβέρνησης για να τα αντιμετωπίσει. Δήλωσα ότι είμαι στη διάθεση της Επιτροπής για να δούμε και αλλαγές πολιτικών και αλλαγές επί της φιλοσοφίας των πολιτικών στο επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να υπηρετούμε το πρώτιστο: τις ανάγκες των εκτοπισμένων, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσωρινά βρίσκονται εκτός των πατρογονικών τους εστιών.

Ενημέρωσα την Επιτροπή ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα παγοποιηθεί η αύξηση των ενοικίων (για χρήση τ/κ περιουσιών). Ίσχυε μια αύξηση της τάξης του 7% ετησίως, που πιστεύουμε ότι επιβάρυνε, για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, τους ένοικους πρόσφυγες είτε κλήρων είτε σπιτιών.

Έχω πληροφορήσει την Επιτροπή ότι για το Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου αυξάνεται ο Προϋπολογισμός κατακόρυφα, από 4,7 εκατ. ευρώ το 2016 στα 8,4 εκατ. το 2018.

Επίσης, αλλάζουν τα κριτήρια του Σχεδίου Επιδότησης Ενοικίου, ούτως ώστε να ευνοούν τις πολυμελείς και τις οργανικές οικογένειες. Για τις οργανικές οικογένειες, η αύξηση του ύψους επιδότησης είναι κατά 35%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 53%: από 19.546 ευρώ σε 30.000 ευρώ. Για τις πολυμελείς οικογένειες, η αύξηση του ύψους επιδότησης του ενοικίου είναι 22% και η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου 76% (από 25.561 ευρώ σε 45.000 ευρώ).
Στον Προϋπολογισμό του 2018, έχουν αυξηθεί και τα έξοδα για τη συντήρηση των κυβερνητικών οικισμών.

Όσον αφορά στα κριτήρια της στεγαστικής βοήθειας, προωθείται άμεσα, εντός των ημερών, στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόταση, ούτως ώστε να δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία για την περίοδο υλοποίησης της έγκρισης των εν λόγω Σχεδίων. Κατ’ ακρίβεια, αυξάνεται η περίοδος έγκρισης από ένα σε δύο έτη, ενώ θα γίνεται πιο εύκολη η αλλαγή Στεγαστικού Σχεδίου: αν κάποιος επιλέξει ένα άλλο Στεγαστικό Σχέδιο, δεν θα χρειάζεται να υποβάλει αίτηση από την αρχή, άρα απλοποιείται το σύστημα.

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που είδαμε σήμερα και θα είμαι στη διάθεση της Επιτροπής και στο μέλλον, για να δούμε πώς ρυθμίζουμε καλύτερα τα θέματα που αφορούν την προσφυγική πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγές,allages