Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύτηκαν τις 4 ελευθερίες

Το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες είναι αυτό που έχουν εκμεταλλευτεί πιο πολύ οι Ελληνοκύπριοι, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, ήταν μέρος των συμφωνιών Ταλάτ – Χριστόφια, και σημείωσε ότι διάβασε σήμερα τα όσα λέχθηκαν επί του θέματος μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται

για θέμα που έγκειται στις συμφωνίες του 1960 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Σύνταγμα της οποίας οι Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία αναγράφονται ως τα πιο ευνοούμενα έθνη. Για τον Τ/κ ηγέτη, το θέμα των 4 ελευθεριών συσχετίζεται με αυτό και αποτελεί βάση για να υπάρχει ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων στην Κύπρο.

Τη στιγμή που μπορεί να βρεθεί μια λογική φόρμουλα γι` αυτό το ζήτημα, συνέχισε, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκαλεί στην ΕΕ με αυτό θέμα.

Παρ` όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά συνεχίζει να έχει βούληση για λύση και εξακολουθεί να θεωρεί ότι μια λύση στο νησί δεν θα είναι καλό μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα, για την περιοχή ολόκληρη. “Αλλά θα ήθελα να τονίσω άλλη μία φορά ότι αυτή η λύση δεν θα είναι λύση ό,τι να `ναι”. Επανέλαβε ότι υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία, η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια και μια λύση θα επιτύχει, θα υποβοηθήσει και τη συνεργασία και την ασφάλεια σε θέματα ενέργειας.

Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, μπορεί να υπάρξει θέμα νέων εντάσεων και η δήλωσή του αυτή, που στο “νότο” - όπως είπε – εκλαμβάνεται ως απειλή, δεν είναι, απλά είναι κάτι που όλοι πρέπει να ξέρουν.

Εάν, συνέχισε, στο πλαίσιο που περιέγραψε μπορέσει να βρεθεί μια λύση, τότε η “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Εάν όχι, τότε σίγουρα, ανέφερε, το ψευδοκράτος δεν θα χαθεί, αλλά θα συνεχίσει το δρόμο του. Και τότε, είπε, όλοι θα αναγκαστούμε να είμαστε έτοιμοι για λύση που θα ριζώνει το ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, κατά την έκφρασή του.

Και στις δύο περιπτώσεις, ανέφερε, οι σχέσεις τους με την Τουρκία, που είναι ιστορικές θα συνεχίσουν.

Η μεγαλύτερη προσδοκία μας, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι το σοβαρό λάθος που έχει γίνει στην ε/κ πλευρά να διορθωθεί, λέγοντας πως το να διορθώσεις ένα λάθος, να πάρεις μάθημα από αυτό είναι αρετή.

Αυτό που μας χρειάζεται στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι μια κουλτούρα ειρήνης και όχι μια κουλτούρα Ένωσης. Πιστεύω, συνέχισε, ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη και για τους ίδιους εάν μπορέσουν να διορθώσουν αυτό το λάθος και το δείξουν αυτό στους Τ/κ, θα μπορέσει να βοηθήσει στο να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο “λαών”.

Παίρνοντας το λόγο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στα κατεχόμενα μετά που ανέλαβε τα καθήκοντά του, συζήτησαν συνολικά τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και αξιολόγησαν “πιθανές εξελίξεις”. Ταυτόχρονα, είπε, αξιολόγησαν και τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι με τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έφτασε σε ένα κρίσιμο επίπεδο. Συνεχίζουν τη στήριξη μιας συνολικής λύσης στο νησί και προσδοκούσαν, όπως είπε, να δημιουργηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στο νησί, η βάση που θα δώσει την ευκαιρία στο να μπορέσει και πάλι να συγκληθεί η Διάσκεψη.

Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, δυστυχώς δεν είχε την απαραίτητη ανταπόκριση και σε αυτή την ευαίσθητη διαδικασία η Βουλή πήρε την απόφαση να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο δημοψήφισμα του 1950 που έγινε μεταξύ των Ε/κ για την Ένωση και αυτό ήταν μια μεγάλη ατυχία.

Στις εκκλήσεις από τον Τ/κ ηγέτη και τη “βουλή”, είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, η απάντηση ήταν `να διορθώσουμε την ιστορία;` που ήταν και πάλι ατυχής. Αυτό που αναμένεται από την ε/κ πλευρά, ανέφερε, είναι να μην δηλητηριάζουν τις νέες γενιές και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ώστε οι νέοι να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Δυστυχώς, συνέχισε, αντί να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες των Τ/κ, συνεχίζεται επιθετική στάση εναντίον τους. Διαστρεβλώνοντας τις πραγματικότητες, είναι πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι από την αρχή στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν η δημιουργία ενός νέου και μόνιμου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών στο νησί.

Ωστόσο, είπε, το να μπορείς να δεις τους Τ/κ ως συνιδιοκτήτες του νησιού, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ριζική αλλαγή στην προσέγγιση. Μια συνολική λύση στο νησί, που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πλευρών ενός νέου και βιώσιμου συνεταιρισμού θα έχει μεσοπρόθεσμα πολιτικά οφέλη την ειρήνη, την ευμάρεια και τη σταθερότητα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια πραγματιστική προσέγγιση, δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι μια συνολική λύση δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη συμφωνία στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων αλλά με την αφομοίωση της πεποίθησης για ένα κοινό μέλλον και να εμπεδωθεί ο ίσος συνεταιρισμός, πρόσθεσε.

Από την άλλη, ανέφερε, το να κοροϊδεύει η διεθνής κοινότητα χωρίς λόγο τους Τ/κ και να επεκτείνονται σε χρόνο οι διαπραγματεύσεις πλέον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και “ήρθε η ώρα η ε/κ πλευρά να δείξει ξεκάθαρα τη βούλησή της”.

Με αποφασιστικότητα και δυναμικά θα συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα με “τα αδέρφια μας τους Τ/κ” για να έχουν περισσότερα οφέλη και τους κάνει ευτυχισμένους να βλέπουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Τουρκία, παρόμοια υπάρχει και στο ψευδοκράτος. Επανέλαβε δε τη φράση “ό,τι υπάρχει στην Τουρκία, θα γίνει και στη βόρεια Κύπρο”, και αναφέρθηκε στο έργο μεταφοράς νερού, σχέδια για την ενέργεια, τις συγκοινωνίες και άλλα έργα υποδομής.


Ευχήθηκε τέλος συλλυπητήρια στην οικογένεια αλλά και σε όλους τους Τ/κ για το θάνατο της Καμράν Αζίζ, της πρώτης Τ/κ φαρμακοποιού και μουσικού που κηδεύτηκε χθες.

Τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη ολιγόωρη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα συνοδεύουν η σύζυγός του Σεμίχα και οι Υπουργοί Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Δασών και Υδάτων. Βεϊσέλ Έρογλου, Συγκοινωνιών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας, Αχμέτ Αρσλάν, όπως επίσης και ο Αχμέτ Σοϊγκούν, Βοηθός Προέδρου στο ΑΚΡ.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία που παρακάθισε σε συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη βρίσκονταν επίσης, ο Βοηθός ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ, ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού, Κερίμ Ουράς, ο Γενικός Διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ, Μπουράκ Οζουγκεργκίν και ο αρχισύμβουλος Μακσούτ Σερίμ.

Η συνάντηση Ακιντζί – Γιλντιρίμ ξεκίνησε με 40 λεπτά καθυστέρηση. Τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υποδέχθηκε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, λόγω απουσίας της συζύγου του κ. Οζγκιουργκιούν στο εξωτερικό, και επειδή ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνοδεύονταν από την σύζυγό του, ο “πρωθυπουργός” για να τηρηθεί το πρωτόκολλο, συνοδευόταν από την μητέρα του.

Πηγή :ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα