Διεθνές συνέδριο για διασύνδεση ΕΣΔΑ και Δικαίου της ΕΕ

Διεθνές συνέδριο με θέμα τη διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και του Δικαίου της ΕΕ θα φιλοξενήσει στη Λευκωσία, στις 17-18 Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το συνέδριο διοργανώνει η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου και κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες από 28 ομιλητές, δικαστές, ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και ερευνητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ

ο Κοσμήτορας της Σχολής, νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του διεθνές συνέδριο, το οποίο θα ασχοληθεί με ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τόσο σε ότι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε ότι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο κ. Αιμιλιανίδης επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος τόσο της ΕΣΔΑ όσο και της ΕΕ, και κατά συνέπεια έχει άμεσο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Πρόσθεσε πως στο συνέδριο θα συμμετάσχουν δικαστές διεθνών δικαστηρίων, οι νομικοί σύμβουλοι του Συμβουλίου της Ευρώπης και διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί, έτσι ώστε το συνέδριο να έχει διεθνές ενδιαφέρον, σημειώνοντας πως σε αυτό θα παραστούν και σύνεδροι από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσουν εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης και ο Αντιπρύτανης `Ερευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνος Φελλάς, ενώ εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο κ. Αιμιλιανίδης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά το συνέδριο είναι “Η Οικονομική Κρίση και το Δικαίωμα στην Περιουσία”, “Το Ποινικό Δίκαιο”, “Οι Προσφυγές για Ειδικά Νομικά Θέματα: Κοινωνικά Δικαιώματα και Προστασία Δεδομένων”, “Η `Ενταξη της ΕΕ στο ΕΔΑΔ” και “Ο Διάλογος μεταξύ του ΕΔΑΔ και των Συστημάτων της ΕΕ”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα