Ακιντζί: Βιώσιμη λύση μόνο με την ύπαρξη της "ΤΔΒΚ"

Ο βασικός όρος για να μπορέσει ο τ/κ “λαός” να σταθεί μετά τη λύση με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της “ΤΔΒΚ”, κατά την έκφρασή του, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους, των διευρυμένων συνομιλιών και του γεύματος εργασίας που συνολικά διήρκεσαν 2,5

και πλέον ώρες..

"Από αυτή την άποψη, αυτά που κάνουμε σήμερα είναι αυτά που θα επηρεάσουν το δικό μας αύριο", πρόσθεσε.

O Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Υπουργικό του Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια περίοδο που και στην Τουρκία και στην περιοχή, όπως είπε, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η σταθερότητα. Οι στενές σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, συνέχισε, δεν πηγάζουν μόνο από τη γεωγραφία, αλλά και από την ιστορία, τους πολιτιστικούς δεσμούς και είναι ένας πολύ πολύ παλιός δεσμός, μια σχέση που στην περίοδο που διανύουμε έχει σημασία για δύο λόγους, όπως εξήγησε. Ο πρώτος είναι η προσπάθεια για μια λύση σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τους δύο “λαούς”, όπως είπε, σημειώνοντας ότι έχουν διανύσει απόσταση σε αυτό το θέμα αλλά γνωρίζουν ότι έχουν και δύσκολο δρόμο μπροστά τους ακόμα και μπορεί να διαβεβαιώσει – πρόσθεσε – ότι η στήριξη αυτή της Τουρκίας θα συνεχίσει και μετά τις λεπτομερείς συνομιλίες και ευχαρίστησε γι` αυτό τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Ο δεύτερος λόγος, συνέχισε, είναι ότι βασικός όρος για να μπορέσει ο τ/κ “λαός” να σταθεί μετά τη λύση με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρθηκε για το ψευδοκράτος.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για μια νέα περίοδο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, πράγμα ευχάριστο, όπως είπε, σημειώνοντας ότι μετά από διάλειμμα 11 χρόνων πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας, θα ανοίξουν νέα κεφάλαια και αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους Τ/κ και εκφράζοντας την επιθυμία των Τ/κ να πάρει η Τουρκία τη θέση που της αξίζει στην ΕΕ και την ικανοποίηση για τη διεύρυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό. “Μια λύση στην Κύπρο θα βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, θα αποδυναμώσει την ένταση για τις ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο και ο ενεργειακός διάδρομος μέσω της Κύπρου στην Τουρκία και από κει στην ΕΕ θα δημιουργήσει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας σε μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, θα φέρει σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και από αυτό θα κερδίσει και η τ/κ κοινότητα. Δεν είναι μόνο επωφελής για τους Τ/κ μια συνεργασία με μια Τουρκία, 75 εκατομμυρίων, αλλά και προς όφελος της ε/κ κοινότητας”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, όπως και το 2004, είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση μια μόνιμης, δίκαιης και ειρηνικής λύσης όπως και στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν.

“Στόχος όλων μας είναι, σε αυτή τη λύση να παρουσιάσουν ένα ωραίο παράδειγμα συμβίωσης που να βασίζεται στη διζωνικότητα, στο δίκαιο και την πολιτική ισότητα, στη βάση δύο ιδρυτικών πολιτειών και τη δημιουργία μιας νέας Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ εισέρχονται σε μια νέα εποχή, σε μια νέα θετική ατμόσφαιρα. “Θεωρούμε και εμείς ότι ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε και στο νησί τη θετική ατμόσφαιρα που είδαμε εκεί και να κάνουμε βήματα για να δημιουργήσουν από κοινού ξανά μια ειρηνική ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι Τούρκοι, οι Έλληνες και οι Ε/κ, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα”.

Από αυτή την άποψη η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι η συμμετοχή μιας χώρας σε μια ένωση, αλλά ταυτόχρονα έχει τη σημασία ενός νέου μεγάλου βήματος για το μέλλον μιας ηπείρου, από την άποψη της παγκόσμιας ειρήνης, για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών, πρόσθεσε. “Αυτό το βήμα μπορούμε να το κάνουμε πρώτα στην Κύπρο”.

Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Τ/κ και Ε/κ πλάι πλάι σε ειρήνη στην Κύπρο, θα είναι ένα ωραίο παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και ευκαιρία για με νέα εποχή στην Ευρώπη όπου η ισλαμοφοβία έχει διαδοθεί και αυξηθεί, σημείωσε.

Εάν δούμε την κρίση που υπάρχει σε διάφορες χώρες της περιοχής, τη Συρία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, είναι ολοφάνερο ότι η διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο είναι η μόνη διαδικασία που ακολουθεί θετική κατεύθυνση για να περάσει μια κρίση σε λύση, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ευχή όλων – όπως είπε – αυτή η θετική διαδικασία να έχει σύντομα επιτέλους ένα αποτέλεσμα. Όπως πάντα, συνέχισε, θα είναι δίπλα στο ψευδοκράτος και τον κ. Ακιντζί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Επιθυμούν, ανέφερε, την επίτευξη μιας λύσης που θα δώσει τη δυνατότητα στους δύο “λαούς” να ζήσουν μαζί σε ένα νησί, η ε/κ πλευρά να έχει πιο θετική στάση από το 2004 και μετά από τα 11 χρόνια που πέρασαν (η λύση) να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία, συνέχισε, όπως και σήμερα, θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαδικασία των συνομιλιών υπό τα ΗΕ, λέγοντας ότι μαζί με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις έτσι και η Τουρκία είναι ένα από τα ουσιώδη μέρη στη λύση του Κυπριακού και με αυτή την έννοια δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη μιας τελικής λύσης.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι παρά τις πολύ πλούσιες φυσικές πηγές και τη σημαντική στρατηγική θέση, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σημείο αναφοράς ως περιοχή κρίσης, λέγοντας ότι στη Συρία 4 με 5 εκ άνθρωποι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, εντείνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στο Λίβανο δεν μπόρεσε να επιτευχθεί ακριβώς η εσωτερική ειρήνη, στην Παλαιστίνη δεν μπόρεσε να επιτευχθεί η λύση δύο κρατών με ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος.

Το να μπορέσει, είπε, να επιτευχθεί μια λύση στην Κύπρο θα είναι μια θετική εξέλιξη που θα μπορέσει να αλλάξει τη μοίρα της ανατολικής Μεσογείου και να φέρει την ευμάρεια στην περιοχή. Εμείς, συνέχισε, πήραμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε είδους μέτρα για να ζήσουν οι ομοεθνείς – όπως είπε – Τ/κ και το ψευδοκράτος σε ειρήνη και γαλήνη και για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε επίσης ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε κάθε καλή και κακή συνθήκη, η Τουρκική Δημοκρατία θα είναι δίπλα στο ψευδοκράτος, είπε “και αυτό θα ήθελα να το πω εκ μέρους των 78 εκατομμυρίων”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν μια “ιδιαίτερη συνάντηση”. Όπως και με τους υπόλοιπους ηγέτες, με τον κ. Αναστασιάδη είχαμε στο πόδι, σε ένα πολιτισμένο κλίμα, μια φιλική κουβέντα. Και σε αυτή τη συνάντηση σημείωσε ότι – είπε - όπως σε όλα τα φόρουμ της ΕΕ υπάρχει απουσία εκπροσώπου του ψευδοκράτους, έτσι και στην οικογενειακή φωτογραφία υπάρχει έλλειψη και μακάρι μια μέρα να βρεθεί η λύση και σε όλα τα φόρουμ να υπάρχουν ηγέτες που εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί.

Σε ερώτηση που αφορούσε τα θέματα των εγγυήσεων και του περιουσιακού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τώρα έχουν εντατικοποιήσει την εργασία στο θέμα του περιουσιακού, υπάρχουν εξελίξεις. Το εδαφικό και τις εγγυήσεις τα άφησαν πιο μετά, είπε σημειώνοντας ότι γίνεται κατανοητό το γιατί το θέμα των εγγυήσεων έχει αφεθεί για το τέλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση για συζήτηση του σε μια πενταμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Αλλά πριν από αυτό, είπε, θα πρέπει να δούμε τί θα τύχει εγγύησης. Εκκρεμούν τα δύσκολα θέματα του εδαφικού και του περιουσιακού, είπε, προσθέτοντας ότι και το κεφάλαιο του διαμοιρασμού της εξουσίας ήταν δύσκολο, όπου οι Τ/κ δίνουν σημασία στα θέματα πολιτικής ισότητας και εκεί είναι ανοικτό το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Προβλέπει όμως, είπε, πως στο τέλος της ημέρας θα ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και εάν φτάσουν σε ένα σημείο που το περιουσιακό θα μπορεί να είναι αποδεκτό “θεωρώ ότι θα μπορούμε πλέον να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε απόσταση που έχει διανυθεί, λέγοντας ότι ο φάκελος των διαπραγματεύσεων της Κύπρου είναι από τους πιο λεπτομερείς που έχουν συζητηθεί και διαβουλευθεί το περισσότερο. Ο καθένας ξέρει τις απόψεις του άλλου και το κεκτημένο – όπως είπε – των ΗΕ είναι πολύ πλούσιο όσον αφορά την παραγωγή μιας νέας λύσης. Κατά τον κ. Νταβούτογλου εάν υπάρχει δυνατή πολιτική βούληση, μια λύση πρέπει να βρεθεί, λέγοντας ότι το 2004 κάτω από δύσκολες συνθήκες τόσο η Τουρκική Δημοκρατία όσο και οι Τ/κ, αλλά και οι Τούρκοι που ζούσαν στο ψευδοκράτος, έδειξαν την ισχυρή τους βούληση. Δυστυχώς, συνέχισε, δεν είδαμε την ίδια ισχυρή βούληση από την “ε/κ διοίκηση” και ευχήθηκε όπως αυτή τη φορά, αφού συμφωνηθούν τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να συζητηθούν ακόμη, θα υπάρχει ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα. “Το σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν στο σωστό προορισμό με αμοιβαία κατανόηση”.

Για το θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι είναι το ίδιο σημαντικό με την έλευση του νερού, γιατί – συνέχισε- έχουν εμπειρία στην Τουρκία πως εάν δεν υπάρξει σωστή στάση στο θέμα της διαχείρισης του νερού, υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση και αναφέρθηκε στα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κωνσταντινούπολη πριν το 1994. “Εργαζόμαστε σε ένα μοντέλο γι' αυτό”. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την Τουρκία και τα κατεχόμενα, λέγοντας ότι έχει στρατηγική και ψυχολογική διάσταση για την Άγκυρα και επανέλαβε τα περί νερού της ειρήνης που μπορεί να δοθεί και στους Ε/κ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
λύση, λύση, το νησι, το φως, υγιή, νέα, κυπρος, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, συμμετοχή, φως, κυπε, σταση εργασιας, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, ξανα, χωρες, το θεμα, βημα, δημοκρατια, εργασια, ηγετης, θεμα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, νησι, πλαισιο, το βημα, φωτογραφια, φως, ωρα, αγκυρα, αξιζει, αμοιβαια, ατμοσφαιρα, αχμετ, γεωγραφια, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δοθει, δομη, δωσει, ευχαριστο, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκφραση, ελλειψη, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, εννοια, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ευρωπη, υγιή, ιδια, ιδιο, θετικο, θετικη κατευθυνση, κεφαλαιο, κλιμα, μοιρα, παντα, ορος, οφελος, παλαιστινη, πολιτεια, προβληματα, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, συρια, τουρκια, το φως, φορα, ωρες, βηματα, ενωση, ετοιμη, φακελος, ηγετες, ηπειρο, μπροστα, πηγες, σωστο, θεματα, ωραιο
Τυχαία Θέματα