Ακιντζί και Έρογλου εκτίμησαν τις επαφές στο Νταβός

Ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα καλό παράδειγμα μετά την κακή εποχή που κυριάρχησε το άψυχο σώμα ενός παιδιού στην παραλία, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την επιθυμία για μια λύση το συντομότερο δυνατό.

Μιλώντας από το Νταβός στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι βρήκε την ευκαιρία να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για την αποφασιστικότητα των Τ/κ για λύση,

λέγοντας ότι παρ` ότι η “ΤΔΒΚ” δεν αναγνωρίζεται, για πρώτη φορά ένας ηγέτης που εξέλεξε η τ/κ κοινότητα μετείχε στο Νταβός.

Εκεί, είπε, σημείωσε πως η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι προς όφελος μόνο των Κυπρίων αλλά της περιοχής και θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας και Τουρκίας – ΕΕ.

Επιπλέον, πρόσθεσε, έχουν την ευκαιρία ένα στοιχείο - που είναι τα ενεργειακά αποθέματα – αντί να προστεθεί στην αστάθεια της ανατολικής Μεσογείου να το μετατρέψουν σε στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για μεταφορά του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει ένα έργο μεταφοράς υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων που στηρίζεται και από την ΕΕ, από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Κρήτη και στην Ελλάδα και θα ενώνει την Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό, ανέφερε, αντί όλων αυτών των χιλιομέτρων, θα μπορέσει να υπάρξει σύνδεση με μια πιο σύντομη διαδρομή, μέσω Τουρκίας.

Αναφερόμενος δε στηνμεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, είπε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ολόκληρο το νησί. “Ένα νησί που περιβάλλεται από φυσικό αέριο, καλώδια ηλεκτρικού, αγωγούς νερού εμφανίζει τη δυναμική να έχουν αμοιβαίο όφελος και οι δύο κοινότητες του νησιού και τα κράτη της περιοχής”.

Είναι υπέρ της συνεργασίας αντί των αντιπαραθέσεων, ανέφερε και όλα αυτά τα σημείωσε στην ομιλία του στο πάνελ που συμμετείχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Νταβός.

Το 2016 θέλουν να μετατραπεί η Κύπρος σε νησί ειρήνης και στην εφαρμογή της ειρήνης θα υπάρξει ανάγκης συλλογικής διεθνούς στήριξης, πράγμα που μετέφερε – όπως είπε – στους συνομιλητές του στο Νταβός.

Απαντώντας σε ερώτηση για ένα δημοψήφισμα τον Ιούνιο, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση να υπάρξει ένα δημοψήφισμα εντός του έτους. Λόγω των εκλογών στο “νότο” το Μάιο και την αλλαγή του διαπραγματευτή εξαιτίας της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μπορεί να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις και γι' αυτό επιθυμούσαν είπε μια λύση το συντομότερο. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε οποιαδήποτε ημερομηνία.

Δεν είναι όλα ρόδινα και υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να αρθούν γι' αυτό και είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, ανέφερε, λέγοντας πως το Κυπριακό δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο αλλά να λυθεί. Με τον κ. Αναστασιάδη, είπε, ανήκουν στην ίδια γενιά και “αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια για τη δική μας γενιά”.

Θα ήθελε, συνέχισε, να συναντηθεί με όλους τους διεθνείς παράγοντες που έχουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, λέγοντας πως λόγω της ορθοδοξίας οι Ρώσοι έχουν πιο στενές σχέσεις με τους Ε/κ παρά με τους Τ/κ, ευχόμενος παράλληλα η Ρωσία να μην καταβάλει αρνητική προσπάθεια στη διαδικασία λύσης. Κάτι τέτοιο, είπε, σύμφωνα και με την πληροφόρηση που έχουν από τον κ. Έιντε για τα μέλη του ΣΑ δεν συμβαίνει.

Στο μεταξύ, σε δήλωση του για το Νταβός ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι το μήνυμα από το Νταβός είναι “συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις, εργαστείτε για τη λύση”.

Μιλώντας στο περιθώριο μιας επίσκεψης που δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του, ο κ. Έρογλου είπε ότι είναι σημαντικό να συμμετέχει ο “πρόεδρος” Ακιντζί σε συνόδους που διοργανώνονται για να έρχονται οι άνθρωποι σε επαφή και να προβάλλουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες και την προπαγάνδα τους, σημειώνοντας ότι “απ` ότι ξέρω υπάρχει ένα αντίτιμο που πληρώνεις και μπορείς να συμμετέχεις σε τέτοια φόρουμ”.

Χαρακτήρισε σημαντική την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταβός, για να προσθέσει ότι “εγώ συμμετείχα σε πέντε τέτοιες συναντήσεις αλλά δεν έτυχε να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Δεν μπορεί να πει ότι υπήρξε ένα σημαντικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις στο Νταβός, αλλά μηνύματα καλής πρόθεσης και ελπίδας, όπως σημείωσε. Ανέφερε δε ότι ενόσω ο “ε/κ λαός” - κατά την έκφρασή του – δεν διάκειται υπέρ της λύσης, τέτοιες συναντήσεις θα συνεχίσουν αλλά δεν μπορούν να βγάλουν ένα αποτέλεσμα. Ο ίδιος, συνέχισε, από αυτή τη σύνοδο δεν περίμενε τίποτε άλλο από το να επιστήσει την προσοχή ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελλάδα και τον Ε/κ ηγέτη να συμφωνήσουν.

Ισχυρίστηκε δε ότι ενώ ο κ. Ακιντζί στηρίξει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το παραγνωρίζει και η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη τη βούληση για λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα