Ακιντζί: Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι παρατηρητής στη Διάσκεψη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχει αντίρρηση με την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή στη διάσκεψη για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Ενωση θα μπορούσε πχ να εκπροσωπηθεί από την Υπατη Εκπρόσωπο, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Σε δηλώσεις στην κοινοτική εφημερίδα NEW EUROPE πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες,

και ερωτηθείς για το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η ΕΕ είχε έναν παρατηρητή τον Γκιούντερ Φερχόιγκεν πριν από 12 χρόνια και πρόσθεσε ότι "ο εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι παρών κατά τη διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων στη Γενεύη".

"Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, αλλά πρέπει να το συμφωνήσουμε, επειδή μέχρι σήμερα η συμφωνία καλύπτει μόνο τις δύο κοινότητες στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος η συμφωνία καλύπτει τις τρεις εγγυήτριες χώρες και αυτό είναι σαφές, ξεκινάμε ως δύο και θα αναπτυχθούμε σε πέντε", είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι "το ποιος άλλος πρόκειται να έρθει, θα υπόκειται στη συμφωνία των δύο πλευρών. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την εκπροσώπηση της ΕΕ ως παρατηρητή στη διαδικασία αυτή` είπε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν τέθηκε το θέμα της Μογκερίνι, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι "είναι στο χέρι της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα έρθει. Πιθανότατα, θα μπορούσε να είναι η Μογκερίνι", και αρνήθηκε να προσθέσει τίποτα περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του στις Βρυξέλλες είπε ότι ήταν «πολύ παραγωγικές» και ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Ύπατη Εκπρόσωπο Φρεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και τη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Όλες οι συζητήσεις που είχα, είχαν ένα στόχο, τη λύση του κυπριακού προβλήματος . Όλοι υποστηρίζουν τη διαδικασία μας και ανυπομονούν να ακούσουν καλά νέα από την Κύπρο ", δήλωσε ο Ακιντζί.

Πρόσθεσε ότι "ως τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση σε αυτό το 50ετές πρόβλημα και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές στην Κύπρο, τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελλήνοκυπρίων , για να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, και όχι να μοιραστούν τα παράπονα του παρελθόντος, αλλά και να μοιραστούν τα οφέλη του μέλλοντος", είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το θέμα του φυσικού αερίου στην περιοχή, “όταν επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα”, μπορεί να αποτελέσει χώρο μιας μεγάλης συνεργασίας και το αέριο στο χώρο της Κύπρου με εκείνο του Ισραήλ, μέσω της Τουρκίας να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών και της Τουρκίας και της ΕΕ. “Αυτό δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση. Και εδώ βλέπουμε ότι αποτελεί εκτίμηση και της ΕΕ. Και η Τουρκία σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο”. Επανέλαβε επίσης ότι εάν δεν αποτελέσει πεδίο συνεργασίας μπορεί να μετατραπεί σε χώρο νέων εντάσεων. “Και αυτό δεν το επιθυμούμε καθόλου”, είπε.

Αναφέρθηκε και στο νερό από την Τουρκία, από το οποίο άρχισαν να επωφελούνται – όπως είπε – οι Τ/κ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο “νότο” και να αντιμετωπιστούν οι υδάτινες ανάγκες όλου του νησιού στο μέλλον.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντί για το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη που είναι δαπανηρό, θα μπορούσε να γίνει η σύνδεση μέσω Κύπρου και Τουρκίας, η οποία έχει ήδη διασύνδεση με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Γι` αυτό, πρόσθεσε, όταν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, βλέπει ότι από μια λύση στην Κύπρο δεν θα επωφεληθούν μόνοι οι άνθρωποι στην Κύπρο, αλλά οι κοινωνίες της περιοχής, τα κράτη και θα είναι ωφέλιμο για όλους.

Γι` αυτό, συνέχισε, ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί ότι ο μήνας Ιανουάριος θα είναι πολύ σημαντικός για να αρχίσει μια νέα περίοδος στην ανατολική Μεσόγειο και υπό αυτή την έννοια “αναμένουμε από τον καθένα να πράξει αυτό που του αναλογεί. Εμείς σαν τ/κ πλευρά θα εργαστούμε με όλη μας την ψυχή, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για μια λύση που θα εγγυάται την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά μας. Εάν και η ε/κ πλευρά προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην φτάσουμε σε μια λύση. Σε αυτή τη λύση θα πρέπει να συμβάλουν σημαντικά η Τουρκία και η Ελλάδα, που άλλωστε θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία από τις 12 Ιανουαρίου”.

Βεβαίως, συνέχισε, σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικές και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, πράγμα που ο ίδιος υπογράμμισε λέγοντας ότι όσο αυτές οι σχέσεις βαίνουν καλώς, αυτό αντικατοπτρίζεται θετικά και στο Κυπριακό. “Αυτό ξέρουν όλοι”.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν όλα πάνε καλά “και δεν υπάρξει ατύχημα στο δρόμο” θα χρειαστεί μια περίοδος 6-7 μηνών μέχρι τα δημοψηφίσματα. Οι Τ/κ, συνέχισε, θα πρέπει να προετοιμαστούν για την ΕΕ, λέγοντας ότι προετοιμάζονται εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν είναι αρκετό. Αυτό, είπε, είναι ένα πεδίο συμβολής της ΕΕ προς τους Τ/κ.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει παρατηρητής της ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: “είναι εφικτό. Αυτό θέλουν και οι ίδιοι, το περιμένουν”. Υπενθύμισε δε ότι και στο Μπούργκενστοκ εκ μέρους της ΕΕ βρίσκονται ο κ. Φερχόϊγκεν. “Τώρα δεν μπορώ να ξέρω ποιος θα είναι. Ο κ. Γιούνγκερ είναι πολύ πρόθυμος. Μπορεί να είναι και η κ. Μογκερίνι. Δεν υπάρχει κάποια δυσκολία για μας”.

Θέλησε δε να επισημάνει, όπως είπε, ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Από τις 12 του ίδιου μήνα, πρόσθεσε, αυτό θα εξελιχθεί σε πενταμερή με τη συμπερίληψη της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό, είπε, είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί.

Αλλά, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί, έχουν επίσης συμφωνήσει ότι όταν θα προκύψει ανάγκη θα μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές. Μια από αυτές για τον ίδιο, είπε, είναι και η ΕΕ, όπως ήταν και 12 χρόνια πριν (στο Μπούργκενστοκ). “Γι` αυτό θα μπορούσε να υπάρξει παρατηρητής από την ΕΕ, όχι γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλάι”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αίτημα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμπεριληφθούν και τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν υπήρξε σύγκλιση σε αυτό το θέμα. Ούτε για την (παρουσία της) ΕΕ τους δεσμεύει κάποια απόφαση, ανέφερε, αλλά αυτό το θέμα θα έρθει στην ατζέντα και θα αποφασιστεί όταν παραστεί ανάγκη.

Δεν υπάρχει κάποια δυσκολία, είπε, αλλά, πρόσθεσε, όσο αυξάνεις τον αριθμό των συμμετεχόντων, τόσο δυσκολεύεις την άρση των προβλημάτων. “Γι` αυτό εμείς δεν είμαστε υπέρ της επέκτασης (των συμμετεχόντων)”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα