Ακιντζί: Επιθυμούμε λύση πριν τις βουλευτικές του 2016

Η Τ/κ πλευρά επιθυμεί να υπάρξει κατάληξη σε συνολική λύση πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016 δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι μέχρι το Νοέμβριο στόχος είναι να αρχίσει εντατική εργασία στις συνομιλίες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε αξιολόγηση του έργου

που έχει επιτελεστεί ως τώρα και ότι θα αρχίσουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατόν.

Είπε ότι με τον ΠτΔ αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα και χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Σε ερώτηση για το που ακριβώς βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σίγουρα οι συνομιλίες δεν είναι στο σημείο που ήταν πριν 4 μήνες και ότι “πορευόμαστε με θετικό τρόπο”.

Φυσικά, πρόσθεσε, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί γιατί πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα . Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα λογικό σημείο, επειδή θέλουν λύση και ότι δεν μπαίνουν σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος και πως υπάρχει πρόοδος, αλλά αναμένει βραδύτερη πρόοδο σε δύσκολα θέματα, όπως το θέμα των περιουσιών.

Είπε ότι με τον ΠτΔ δεν συμφώνησαν σχετικά με τον αριθμό των συναντήσεων μετά το Νοέμβριο, αλλά μπορούν να συναντώνται όσο συχνά μπορούν.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό και ότι ο ΠτΔ θα έχει περισσότερες επισκέψεις, λόγω της θέσης του σε ένα αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα.

Είπε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά μέσα στους επόμενους μήνες και οι δύο θέλουν να ολοκληρωθεί τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Ανέφερε ότι ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επίσης μια επίσκεψη στο εξωτερικό το Νοέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψή της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα εξηγήσει την θέση της τ/κ πλευράς και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν πάντοτε τη υποστήριξή τους στη διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι η Βικτόρια Νούλαντ συνέβαλε θετικά στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου και ότι ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τη στάση και τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να συμβάλουν και υπογράμμισε ότι η διαδικασία είναι μια διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι στη συνάντηση με την κ. Νούλαντ θα τονίσει πόσο πόσο σημαντική είναι η λύση για την Κύπρο και για την περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων ο Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα, τότε θα λυθεί και το θέμα των εγγυήσεων σε ένα πλαίσιο που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Επεσήμανε όμως ότι δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο και ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών γιατί θα πρόκειται για διεθνή συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία, ο Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ``πολιτικής ισότητας`` και σημείωσε ότι τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει για το θέμα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με αυτό.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι στο τέλος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρία θα υπάρξει συμφωνία.

Σε άλλη ερώτηση για την επίσκεψη αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος σε μνημείο στα κατεχόμενα την περασμένη βδομάδα, ο Ακιντζί είπε ότι είναι σημαντικό να αντλούνται μηνύματα και μαθήματα από το παρελθόν και να δημιουργούμε ένα νέο μέλλον.

Είπε ότι η δολοφονία Τ/κ στα χωριά Μαράθα, Σανταλάρι και Αλόα είναι κάτι που έγινε στο παρελθόν και ότι εξίσου και ο πόνος των Ε/κ πρέπει να γίνει σεβαστός και να αναγνωριστεί. Είπε ακόμη ότι όταν έρθει η ώρα θα μπορούσαν να συγκροτηθούν επιτροπές συμφιλίωσης και στις δύο πλευρές.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί προς τις “ευαίσθητες” ομάδες και στις δύο κοινότητες και ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να υπάρχει διάλογος με τις ομάδες αυτές εκ των προτέρων.

Πάντως ο Ακιντζί είπε ότι δεν θέλει να πει ότι η επίσκεψη αυτή ήταν λάθος γιατί έγινε , όπως είπε, με καλές προθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα