ΑΚΕΛ: Ζητά συνέπεια από Τουρκία στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

Την αναγκαιότητα η Τουρκία να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της αναγνώρισης των κυπριακών διαβατηρίων, προτού προχωρήσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που εισέρχονται σε κράτη μέλη της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στέλνει διαρκώς ξεκάθαρα μηνύματα προς τους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης

που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στην εντός των τειχών Λευκωσία κατά την οποία ηγετικά στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές του ΑΚΕΛ μοίρασαν φλαούνες και πασχαλινά αυγά, και κληθείς να σχολιάσει τα επιχειρήματα που προβάλλει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι παρά το ότι η Κύπρος είχε τη δική της διαφορετική άποψη, η ΕΕ έχει καθορίσει συγκεκριμένα benchmarks (ορόσημα), 72 συνολικά, ένα από τα οποία είναι και η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων, η αναγνώριση δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι αν η Τουρκία δεν ικανοποιήσει όλα όσα έχει απαιτήσει η ΕΕ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας.

«Ανησυχούμε δεν θα το κρύψω διότι διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κάποιοι στον ευρωπαϊκό χώρο που επιχειρούν με διάφορους πλάγιους τρόπους να βοηθήσουν την Τουρκία» σημείωσε και απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να στέλνει συνεχώς ξεκάθαρα μηνύματα προς τους Ευρωπαίους λέγοντας τους ότι αν δεν ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο».

Λύση του Κυπριακού, αν είναι δυνατό μέχρι το τέλος του χρόνου

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ευχή και του ΑΚΕΛ είναι όπως «υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση», επανέλαβε ωστόσο ότι «η λύση ή μη δεν είναι συναρτημένη με το θέμα χρόνος αλλά με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και πως ως εκ τούτου «εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή όλων και να απαιτήσουν από την τουρκική πλευρά να καταθέσει τέτοιες θέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν να συμφωνήσουμε σε μια λύση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες Ε/κ και Τ/κ». «Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για τη λύση γιατί θέλουμε πραγματικά να δώσουμε προοπτική στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό» συμπλήρωσε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει απόφαση βρετανικού δικαστηρίου σε ό,τι αφορά πρόσφυγες που βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση προκαλεί ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο ροής προσφύγων προς την Κύπρο ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν έχει μελετήσει την απόφαση και ως εκ τούτου δεν θα ήταν φρόνιμο να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως σήμερα η ηγεσία του ΑΚΕΛ επέλεξε αντί οποιασδήποτε προεκλογικής δραστηριότητας να μοιράσει πασχαλινές φλαούνες και αυγά στον κόσμο. «Με αυτό τον τρόπο κηρύσσουμε ανακωχή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και ευχόμαστε στον κόσμο καλό Πάσχα, καλές γιορτές, πάντα με την ευχή η Ανάσταση να φέρει μαζί της και την ανάσταση της Κύπρου και του κυπριακού λαού» σημείωσε.

«Ξέρουμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας αυτές τις μέρες θα περάσουν δύσκολα, η σκέψη μας είναι μαζί τους και θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες, οι συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να έχουν μια καλύτερη ζωή» πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα