ΑΚΕΛ: Να ακούσει τις εισηγήσεις μας στο κυπριακό ο Πρόεδρος

Την ελπίδα ότι “τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει και θα συμμεριστεί τις λογικές εισηγήσεις μας και θα ξεφύγει από τις προεκλογικές εξάρσεις που μόνο πίσω κράτησαν την υπόθεση της Κύπρου τα τελευταία δύο χρόνια”, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε επικήδειο στην ταφή των λειψάνων του Λουκά Τσολάκη στο Φρέναρος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα “η διαδικασία που ξεκινά θα

φέρει επιτέλους τον πολυπόθητο στόχο μας πιο κοντά, θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για πραγματική προοπτική λύσης του Κυπριακού”, σημειώνοντας ότι “αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή στη θυσία και στη μνήμη του Λούκα, αυτή θα είναι και η δικαίωση του φόρου αίματος που πλήρωσαν χιλιάδες νέοι όπως το Λούκα για τη λευτεριά και την ακεραιότητα της πατρίδας μας”.

Αναφερόμενος στον Λουκά Τσολάκη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Λουκάς ήταν 18 χρόνων όταν πολέμησε το 1974 για την Κύπρο και έκτοτε αγνοείτο η τύχη του.

“Στις 20 του Ιούλη, το 1974, ο Λούκας ήταν στρατιώτης στο Μπογάζι. Η μονάδα του έλαβε διαταγή να μεταφερθεί στην Άσπρη Μούτη, κοντά στο φρούριο της Καντάρας. Από τότε μέχρι σήμερα το τί συνέβη στον Λούκα δεν έγινε γνωστό. Ένας από τους συντρόφους του Λούκα μαρτύρησε ότι είχε πάει για να φέρει νερό και όταν επέστρεψε δεν βρήκε κανένα. Ούτε όμως είχε ακούσει πυροβολισμούς, ούτε είδε νεκρούς. Ένας άλλος μαρτύρησε ότι μάλλον ο Λούκας Τσολάκης οδηγήθηκε μαζί με άλλους αιχμάλωτος στις φυλακές της Τουρκίας. Τελικά, τα οστά του εντοπίστηκαν το 2011 στην περιοχή του Δικώμου, μαζί με τα οστά άλλων αγνοουμένων. Η ταυτοποίηση του έγινε τον Απρίλιο του 2015”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ότι “το στοίχημα για εμάς σήμερα είναι να μην πάει η θυσία του χαμένη” και σημείωσε ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου με λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

“Για εμάς η δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι στόχος αμετάθετος. Για αυτό και παρά τις όποιες τεράστιες διαφωνίες μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Την στηρίζουμε νοουμένου ότι ο Πρόεδρος θα ακολουθήσει την πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου, με συνέπεια και δίχως παλινδρομήσεις. Ότι θα διαπραγματευτεί με σοβαρότητα και προσήλωση σε αρχές ώστε να θέσει ενώπιον του λαού μια συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι “ως ΑΚΕΛ υποδείξαμε πολλές φορές ότι αυτό που θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες είναι η συνέχιση τους από εκεί που έμειναν επί προεδρίας Χριστόφια” και ευχήθηκε “να μην χαθεί άλλος χρόνος”.

“Η ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά πολύ θετική εξέλιξη. Είναι γνωστό ότι υποστηρίζει διαχρονικά και με συνέπεια τη λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Ασφαλώς δεν πρέπει να προτρέχουμε προς καμία κατεύθυνση. Θα αναμένουμε να δούμε ποιες θέσεις θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Όπως θα αναμένουμε να δούμε και κατά πόσον η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα καλής θέλησης στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι “είναι σημαντικό να συμπεριφερθούμε όλοι με σοβαρότητα, δίχως να δηλητηριάζουμε τις θετικές εξελίξεις, δίχως να νομίζουμε πως το Κυπριακό έχει ήδη λυθεί”, επισημαίνοντας ότι “έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας και πρέπει να κερδίσουμε με τις θέσεις μας το χαμένο χρόνο και να παλέψουμε με την τουρκική αδιαλλαξία”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα