Αίτημα στον Γενικό Ελεγκτή για την προστασία των χελωνών

Επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απέστειλε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, με την οποία ζητά να γίνει έλεγχος στα προγράμματα προστασίας των χελωνών.

Ο κ. Παπαχριστοφή αναφέρει πως μετά τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις χελώνες στην περιοχή του Ακάμα και του Κόλπου Χρυσοχούς, θα ήθελε να φέρει εις γνώση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κάποια στοιχεία για το θέμα και να ζητήσει τη συνδρομή του για τη διενέργεια

ελέγχου για τον τρόπο λειτουργίας και την ανάθεση του προγράμματος προστασίας των χελωνών.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως πάντοτε οι κάτοικοι των παράλιων περιοχών ήταν φιλικοί και προστατευτικοί προς τις χελώνες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι του κόλπου Χρυσοχούς και του Ακάμα.

Ο κ. Παπαχριστοφή υποστήριξε ότι αυγά από φωλιές χελωνών από άλλες παραλίες μεταφέρονται σε κάποιες παραλίες του Κόλπου Χρυσοχούς, με στόχο απλά και μόνο να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, ενώ τοποθετούνται και κλουβιά στα οποία δεν υπάρχουν φωλιές.

Ο ρόλος των προσώπων στα οποία ανέθεσε η πολιτεία τη φροντίδα των χελωνών, θα έπρεπε να είναι η μελέτη και καταγραφή στοιχείων για τις χελώνες, κάποια προστασία τους την περίοδο που γεννούν, η επιμόρφωση επιστημόνων και η ενημέρωση του κόσμου προς την κατεύθυνση της γνώσης και αγάπης των χελωνών, ανέφερε.

Αυτό που τελικά κάνουν, όπως ισχυρίζεται, είναι τα εξής: Έχουν εγκαταλείψει τις ακτές από την Πάφο μέχρι την Αγία Νάπα και έχουν επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές τους στον Ακάμα, τον κόλπο Χρυσοχούς και ιδιαίτερα την περιοχή Λίμνης. Έρχονται στην περιοχή κρυφά και τοποθετούν σε φωλιές ή υποτιθέμενες φωλιές κάποιους προστατευτικούς κλωβούς και ακολούθως μεταφέρουν και τοποθετούν αυγά σε παραλίες που οι χελώνες δεν πηγαίνουν από μόνες τους, για να έλθουν αργότερα να τις χαρακτηρίσουν και αυτές σαν βιότοπους της χελώνας.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε «παραπληροφόρηση» του κυπριακού λαού και «υποκίνηση» περιβαλλοντικών οργανώσεων εναντίον των κατοίκων της περιοχής, καθώς και σε παρεμβάσεις στον σχεδιασμό των τοπικών σχεδίων και των πολεοδομικών ζωνών.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, έχουν εγκαταλείψει τις υπόλοιπες παραλίες της Κύπρου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή τους στις δυτικές και βόρειες παραλίες της Κύπρου.

Ο Δήμαρχος έθεσε διάφορα ερωτήματα για το θέμα, που αφορούν: το εθνικό πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών, τους πόρους που διατίθενται ανά έτος για το πρόγραμμα, τον έλεγχο, τη διαδικασία ανάθεσης και υλοποίησης του προγράμματος και τα κριτήρια καταλληλότητας των ενδιαφερομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα