Αισιοδοξία για το Κυπριακό εκφράζει ο Μπόρις Τζόνσον

Ως στιγμή αισιοδοξίας εν μέσω της γενικότερης κατήφειας στον κόσμο και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την προοπτική λύσης του Κυπριακού.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο αποτελούν «μία λαμπερή, φωτεινή ελπίδα».

Επαινώντας τον

Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, δεν πρέπει να γινόμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά όταν μιλώ στον κ. Αναστασιάδη και στον κ. Ακιντζί, όπως έκανα την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, σας λέω ότι σπάνια βλέπω ανθρώπους που να επιδεικνύουν τέτοια ηγετική στάση και είναι απολύτως θαυμάσιο να βλέπει κανείς κάτι τέτοιο».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όλοι οι Βρετανοί Συντηρητικοί και όλοι οι φίλοι της Κύπρου «πρέπει να στηρίξουν αυτούς τους δύο ηγέτες στην απόπειρά τους να κάνουν αυτή τη διαπραγμάτευση να πετύχει».

«Θα ήταν φανταστικό αν το επιτύγχαναν και έχουν τη στήριξή μου», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους εκατοντάδες παριστάμενους ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα ήταν καταπληκτικό αν η θεά της αγάπης Αφροδίτη που γεννήθηκε στην Κύπρο μπορούσε να τιμηθεί «με ειρήνη και αγάπη» μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου είναι «εξαιρετικά σημαντική» και προϊόν μίας «ιστορικής φιλίας», ενώ εξήρε την «τεράστια συνεισφορά» της κυπριακής κοινότητας τόσο στο Λονδίνο όσο και ευρύτερα στη βρετανική κοινωνία.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες παριστάμενους στην εκδήλωση ήταν περίπου 30 νυν και πρώην Συντηρητικοί βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων, μεταξύ των οποίων οι επί μακρώ φίλοι της Κύπρου Τερέζα Βίλιερς και Ντέιβιντ Μπάροους. Παρόντες ήταν επίσης μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κρίσπιν Μπλαντ (επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων), Κρις Πίντσερ, Μάρτιν Βίκερς, Αλμπέρτο Κόστα, Σέριλ Μάρεϊ, Άντριου Στίβενσον, Λόρενς Ρόμπερτσον, Τζον Χάουελ και λόρδος Γουίτμπι, όπως επίσης μέλη των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και άλλα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος από όλη τη Βρετανία.

Στο χαιρετισμό της η Τερέζα Βίλιερς είπε ότι από τη μακρά ενασχόλησή της με το Κυπριακό έχει μάθει να είναι προσεκτική στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές λύσης, ωστόσο, αυτή τη φορά «υπάρχει πραγματική, γνήσια πιθανότητα προόδου, με δύο ηγέτες που έχουν αποδεδειγμένα ιστορικό αποφασιστικότητας για την εύρεση λύσης».

Στάθηκε εξάλλου στην υποστήριξη που πρόσφερε πρόσφατα η Πρωθυπουργός Μέι στις προσπάθειες λύσης με αναφορά της στη Βουλή των Κοινοτήτων και στις επιτυχημένες επισκέψεις του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν στην Κύπρο και του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναφέρθηκε επίσης στη «θερμή» σχέση μεταξύ των δύο χωρών και στην αποφασιστικότητα που έχει διατυπωθεί για την ενίσχυση αυτής της σχέσης μετά από το Brexit.

Ο Ντέιβιντ Μπάροους, Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου, σημείωσε την παρουσία στην εκδήλωση πολλών “φίλων βουλευτών”, που εκπροσωπούν περιφέρειες οι οποίες δεν έχουν απαραίτητα έντονο κυπριακό στοιχείο, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι το φετινό το τελευταίο κομματικό συνέδριο στο οποίο υπάρχει ανάγκη συζήτησης για το κυπριακό πρόβλημα.

Παρών ήταν και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος αναγνώρισε τη στήριξη των Βρετανών βουλευτών στην προσπάθεια επίτευξης μίας δίκαιης λύσης. Σημείωσε, εξάλλου, ότι έχει επιτευχθεί μεν ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όπως είπε «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέλος».

Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι θέλουν μια λύση που θα βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε την ευθύνη που αναλογεί στη Βρετανία ως προς τη στήριξη των προσπαθειών λύσης ως εγγυήτρια δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις Βρετανίας- Κύπρου θα διατηρηθούν σε εξαιρετικό επίπεδο και μετά από την υλοποίηση του Brexit.

Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους είπε ότι επί 42 χρόνια η Κύπρος στιγματίζεται από τη διαίρεση και την τουρκική κατοχή, αλλά όπως σημείωσε «υπάρχει φως στον ορίζοντα». Εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις για λύση βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ και ότι εφόσον και η Τουρκία ανταποκριθεί υπάρχει κάθε προσδοκία για μια λύση έως το τέλος του έτους. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να πετύχει μία καλή συμφωνία με την ΕΕ μετά από το Brexit, λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα στηρίξει το Λονδίνο στην προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής συμφωνίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης εκτίμησε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Κύπρου, καθώς στο βρετανικό κοινοβούλιο υπάρχουν σταθεροί φίλοι του νησιού, αλλά επειδή επίσης οι στρατηγικοί στόχοι των δύο χωρών, σε θέματα όπως η ασφάλεια και η ενέργεια, συμπίπτουν. Σημείωσε δε ότι είναι ευχάριστη συγκυρία που η Κύπρος έχει την πιο ισχυρή παροικία της σε μια σημαντική χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα