ΥΠΕΞ: Κρίμα να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής και να αποτύχει

Τη συμμετοχή της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, εφόσον οι δύο πλευρές έρθουν σε ακτίνα συμφωνίας, προκρίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της προετοιμασίας μιας τέτοιας διάσκεψης.

Μιλώντας το πρωί σε δημόσια συζήτηση στη Λευκωσία, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα «ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή», ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι κρίμα

να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη και να αποτύχει, καθώς αυτό «θα είναι το τέλος του δρόμου για όλα τα άλλα που επιτεύχθηκαν προηγουμένως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε παράλληλα ότι η ΕΕ δείχνει φοβερό ενδιαφέρον στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να δώσουν ρόλο στην Υπάτη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η ίδια η κ. Μογκερίνι εκφράζει την προσωπική επιθυμία να αναμειχθεί και να βοηθήσει», είπε ο κ. Κασουλίδης. «Εύχομαι και ελπίζω σε κάποιο στάδιο οι δύο ηγέτες να μπορέσουν να της δώσουν και συγκεκριμένο ρόλο για αυτό τον σκοπό» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι η Λευκωσία επιδιώκει τη συμμετοχή της ΕΕ στην οποιαδήποτε πολυμερή διάσκεψη όταν έρθει η ώρα να συγκληθεί, με τη διάσκεψη να αποτελεί την «κορύφωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού» και «πρέπει να προπαρασκευαστεί σωστά, να έρθουν οι πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στο θέμα της ασφάλειας προτού πραγματοποιηθεί».

Στην ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα για ενοποίηση των επί μέρους τριμερών ανά τομέα, με στόχο την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο ενός ευέλικτου πολυμερούς συστήματος διαλόγου και συνεργασίας, που θα διευκολύνει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και θα προωθεί την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της περιοχής.

Εξήγησε ότι το ευέλικτο αυτό σώμα, χωρίς γραμματείες, θα επιτρέπει σε όλους να κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητούν για την ασφάλεια της περιοχής. Σχεδόν όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους κάτω από το τραπέζι, είπε ο Υπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις Ισραήλ με αραβικές χώρες και είπε ότι κάποια στιγμή αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

«Το γεγονός ότι Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία [αυτή η συνεργασία του σώματος] κάπου θα είναι κολοβή» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι ρόλο έχει να παίξει τόσο η Τουρκία όσο και η Κύπρος.

Ως μικρή χώρα η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και να φέρει μαζί αντιμαχόμενα στρατόπεδα, είπε ο κ. Κασουλίδης. Παρατήρησε συναφώς ότι η συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν καταφέρει να ανοίξει τα φτερά της χωρίς τα βαρίδια του Κυπριακού.

Εξέφρασε ακόμη την προσήλωση της Λευκωσίας στην περαιτέρω εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών Κύπρου και Ελλάδος με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. «Στόχος μας δεν είναι οι πολιτικές διακηρύξεις, αλλά η υλοποίηση έργων συνεργασίας με την ενεργειακή, επιχειρηματική και πολιτιστική διασύνδεση των κρατών της περιοχήςω, είπε ο Υπουργός. Επανέλαβε ότι από το σχήμα αυτό δεν αποκλείεται κανένα κράτος που σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ως προς την εμπλοκή της Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς τομείς, μέσω των οποίων οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε προοπτικές συνεργασίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα της ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, στον τομέα της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στη σχέση ΕΕ - Αιγύπτου.

Για το τελευταίο σημείο ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι «κάποια κράτη μέλη δεν αντιλαμβάνονται τον καίριο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή» ενώ είπε ότι οι σχέσεις Βρυξελλών και Καΐρου «δεν μπορούν να περιορίζονται και να αντιμετωπίζονται κατά κόρον υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως είπε «από το ένα άκρο της πλήρους ανοχής προς σαθρά καθεστώτα τύπου Μουμπάρακ πήγαμε στο άλλο άκρο, με μια αδικαιολόγητα αυστηρή κριτική εναντίον στην κυβέρνηση Σίσσι» η οποία, όπως παρατήρησε ο Υπουργός, «τυγχάνει της έγκρισης της συντριπτικής πλειοψηφίας του αιγυπτιακού λαού».

Πρόσθεσε ότι «ο διάλογος επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι μία εκ των παραμέτρων της σχέσης και όχι το κριτήριο» ενώ είπε ότι «στο τέλος της ημέρας, η Αίγυπτος δεν είναι κράτος υπό ένταξη στην Ένωση».

Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός έκανε λόγο για επιλεκτική προσέγγιση, την ίδια στιγμή που, όπως είπε «την Τουρκία την έχουμε στα ώπα ώπα και δίνουμε διάφορες δικαιολογίες για τις παραβιάσεις που γίνονται στη χώρα αυτή».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και τοποθετήθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος και ο Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet Μιχάλης Ατταλίδης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα