Αίγυπτος: Θανατική ποινή σε επτά τζιχαντιστές

Τη θανατική ποινή σε επτά μέλη του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» που ευθύνονται για τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών στη Λιβύη (2015), επιβεβαίωσε την Κυριακή το αιγυπτιακό δικαστήριο, μια μέρα μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο τζαμί της χερσόνησου του Σινά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλόφωνου αραβικού Τύπου, το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε ισόβια φυλάκιση 10 άτομα - 25 χρόνια στην Αίγυπτο - και άλλα τρία σε φυλάκιση

15 ετών. Αξιωματούχος του αιγυπτιακού δικαστηρίου δήλωσε πως η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί.

Το δικαστήριο καταδίκασε πρώτα τους επτά εις θάνατο τον Σεπτέμβριο. Τρεις καταδικάστηκαν ερήμην και ένας απροσδιόριστος αριθμός των καταδικασθέντων κατηγορήθηκαν ότι είχαν λάβει μέρος στον αποκεφαλισμό.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τους επτά υπόπτους ότι ανήκουν σε θύλακα της «ISIS» στο Marsa Matruh, στη βορειοδυτική Αίγυπτο, και οργάνωναν επιθέσεις μετά από στρατιωτική εκπαίδευση σε εξτρεμιστικές κατασκηνώσεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Σύσκεψη ισλαμικών κρατών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της πρώτης συνόδου των Υπουργών Άμυνας του Ισλαμικού Στρατιωτικού Συνασπισμού από 44 χώρες για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.

Μιλώντας από το βήμα της Συνόδου, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, στρατηγός Tawhed Tawfik, επιβεβαίωσε τη βούληση της χώρας του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε διασυνοριακή απειλή που απαιτεί οργανωμένα και περιεκτικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Al Ahram, o Tawfik ανέφερε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή έχουν δημιουργήσει ένα εύφορο περιβάλλον για την εξάπλωση της τρομοκρατίας.

«Η εξάλειψη της τρομοκρατίας απαιτεί μια σφαιρική στρατηγική, που να στοχεύει όλες τις πηγές οικονομικής και ιδεολογικής υποστήριξης για τους τρομοκράτες και να μην επικεντρώνεται αποκλειστικά στη στρατιωτική πλευρά», δήλωσε Tawfik, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατία έχει καταστεί πιο περίπλοκη εξαιτίας των αυξημένων δυνατοτήτων και της πρόσβασης στην τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει από το να έχουν πολιτικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς στόχους στην αναζήτηση της εξάλειψης οποιουδήποτε ίχνους του εθνικού κράτους», πρόσθεσε ο Τάουφικ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohamed Bin Salman δήλωσε ότι όλα τα μέλη του Ισλαμικού Συνασπισμού στέκονται στο πλευρό της Αιγύπτου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Εκ μέρους της Τουρκίας συμμετέχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νουρετίν Τζανίκλι. «Δεν θα δεχθούμε να τρομοκρατούνται οι απλοί πολίτες στις ισλαμικές χώρες, ούτε να συνδέονται οι θρησκευτικές μας αξίες με την τρομοκρατία», είπε.

Ανησυχούν οι Ισραηλινοί

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την αδυναμία των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις. «Ειδικά στο Σινά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς οι Αιγύπτιοι, αφού αγωνίζονται συνεχώς εναντίον της θυγατρικής του Ισλαμικού Κράτους, της Wilayat Sinai, τα τελευταία χρόνια, έχουν αφήσει λιγότερους από 1.000 να εκτελούν τέτοιες δολοφονικές επιθέσεις. Η αναποτελεσματικότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας φωνάζει στους ουρανούς, ειδικά όταν θυμόμαστε τις αναφορές των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι το Ισραήλ έχει βοηθήσει ευρέως τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες κατά προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει σε ανάλυσή της η ισραηλινή Haaretz.

Keywords
Τυχαία Θέματα