Αίγυπτος: Μακελειό απο λάθος των αρχών με νεκρούς τουρίστες

Άνδρες των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 12 ανθρώπους, Μεξικανούς και Αιγύπτιους υπηκόους, ενώ τραυμάτισαν άλλους 10 "από λάθος" σήμερα, σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν όταν νόμισαν ότι μια οχηματοπομπή με τουρίστες ήταν οι ισλαμιστές ένοπλοι που καταδίωκαν σε έρημο στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο.

Αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού έκανε λόγο για δύο Μεξικανούς υπηκόους νεκρούς. Αργότερα όμως πηγές στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας και στην εισαγγελία ανέφεραν ότι έχασαν τη ζωή τους οκτώ Μεξικανοί και τέσσερις Αιγύπτιοι, ενώ

ακόμη οκτώ Μεξικανοί και δύο Αιγύπτιοι τραυματίστηκαν.

Η 22μελής ομάδα των τουριστών είχε σταθμεύσει τα τέσσερα τετρακίνητα αυτοκίνητα στα οποία επέβαινε για να κάνει μπάρμπεκιου κοντά στην όαση Μπαχαρίγια, ένα τουριστικό αξιοθέατο στην έρημο στο δυτικό τμήμα της Αιγύπτου, όταν ξαφνικά μαχητικά της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας άρχισαν να τους πλήττουν, σύμφωνα με πηγές στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όταν ορισμένοι από τους τουρίστες προσπάθησαν να φύγουν για να γλιτώσουν από την επιδρομή, άνδρες των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας στο έδαφος άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Ο στρατός κι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου διεξάγουν επιχειρήσεις καταστολής μιας εξέγερσης ισλαμιστών που κλιμακώθηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του.

Η εξέγερση, την οποία διεξάγει μια οργάνωση που έχει δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς, ενώ οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε στόχους δυτικών συμφερόντων.

Μια δύναμη αποτελούμενη από άνδρες της αστυνομίας και του στρατού της Αιγύπτου καταδίωκε ισλαμιστές στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου όταν εντόπισε την οχηματοπομπή και νόμισε ότι είχε εντοπίσει τους στόχους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας τα αυτοκίνητα των τουριστών ήταν παρόμοια με αυτά των τζιχαντιστών που καταδιώκονταν.

Χθες Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος είχε εκδώσει μια ανακοίνωση την οποία διένειμαν υποστηρικτές των τζιχαντιστών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, υποστηρίζοντας ότι μέλη του απώθησαν επίθεση του αιγυπτιακού στρατού στην έρημο στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Πηγές στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι εξτρεμιστές που δρουν από τη Λιβύη ως τη δυτική Αίγυπτο προσπαθούν να αποκτήσουν δεσμούς με τους τζιχαντιστές στο Σινά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Κλάουντια Ρουίς Μασιέ επισήμανε σήμερα ότι οι τουρίστες στους οποίους επιτέθηκαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπαν πως επλήγησαν από στρατιωτικά ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Η ίδια πρόσθεσε πως η κυβέρνησή της έχει επιβεβαιώσει ως τώρα τον θάνατο δύο Μεξικανών υπηκόων.

Η επικεφαλής της διπλωματίας του Μεξικού ανέφερε ακόμη πως οι τουρίστες είχαν φθάσει στην Αίγυπτο την 11η Σεπτεμβρίου και ότι ο πρεσβευτής της χώρας στο Κάιρο επισκέφθηκε τους έξι από τους επιζώντες στο νοσοκομείο και τους υπέβαλε ερωτήσεις για το συμβάν.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως η κυβέρνησή του "καταδικάζει" τις ενέργειες "εναντίον των πολιτών μας" και "απαίτησε να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα για το τι συνέβη".

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας αιγυπτιακών τουριστικών επιχειρήσεων Ελχάμι Ελζάγιατ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο επεισόδιο τελεί "υπό περιορισμούς, και η εταιρεία [ταξιδίων] διέπραξε σφάλμα διότι τους πήγε εκεί χωρίς άδεια. Πρέπει να παίρνεις άδεια για να πηγαίνεις στην περιοχή αυτή".

Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη της τουριστικής εταιρείας που οργάνωσε το ταξίδι.

Η επίθεση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι τουρίστες συνοδεύονταν από έναν άνδρα της αστυνομίας, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου των τουριστικών οδηγών Χάσαν αλ Νάχλα, και πρόσθεσε ότι "λόγω της αμέλειας αυτής και της έλλειψης συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία Τουρισμού και Εσωτερικών η Αίγυπτος... θα πληρώσει το τίμημα, που θα πλήξει τον τουρισμό".

Εξάλλου παρά το γεγονός ότι η περιοχή θεωρείται επικίνδυνη, δεν υπάρχει καμιά προειδοποιητική πινακίδα ή άλλη ένδειξη στη διαδρομή που ακολούθησαν οι τουρίστες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα