Αγώνας δρόμου για το ελληνικό πρόγραμμα-Μαραθώνιες επαφές

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα.

Μαραθώνιες είναι οι επαφές, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες 9ωρη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, υπό τον Πρωθυπουργό,

Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και του οικονομικού επιτελείου.

«Υπάρχει συνολική βελτίωση σε κρίσιμα θέματα, αλλά παραμένουν κενά, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων.

Eπισημαίνουν ότι τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς, που αφορούν το ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πιθανότατα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η οποία πέρα από τα «επώδυνα» μέτρα θα περιλαμβάνει και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και πρόβλεψη για το μεγάλο θέμα της αποπληρωμής του χρέους.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι αναφορές σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για ένα «προσχέδιο» συμφωνίας που συντάσσει το Μαξίμου, με στόχο να επιτευχθεί πολιτική λύση εντός των επόμενων ημερών, με την παρέμβαση και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη κειμένων, που βασίζονται πάνω στα κοινά σημεία, που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και στα σημεία, που θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς εντοπίζεται διαφορά πολιτικής προσέγγισης.

Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Άγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν αύριο στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας είχαν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να παρέμβουν και προσωπικά, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση.

Την Τρίτη, εξάλλου, δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα