Αύξηση ενυπόθηκων δανείων με καθυστερήσεις βλέπουν οι Fitch

Αύξηση στα ενυπόθηκα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην καταβολή τουλάχιστον μιας δόσης, διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ο διεθνής οίκος αναμένει ότι τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην καταβολή δόσεων θα “αυξηθούν περαιτέρω στη διάρκεια του Ιουνίου”, ξεπερνώντας το επίπεδο του 17,3% στο

οποίο βρέθηκαν στο τέλος Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και η σχεδόν παντελής απουσία των τραπεζικών πιστώσεων μπορεί να έχει συνδυαστεί με την μη καταβολή δόσεων από τους δανειολήπτες λιανικών δανείων κατά την διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας.

Μερικοί δανειολήπτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ενδεχομένως να έχουν ήδη επιλέξει, στρατηγικά, να μην καταβάλουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων τους τη στιγμή που η κρίση πλήττει τον τραπεζικό τομέα, προσθέτει.

Επίσης, οι δανειολήπτες, σύμφωνα με τους Fitch, μπορεί να έχουν επιλέξει να προβούν στην πληρωμή των υπόλοιπων οφειλών τους και όχι των ενυπόθηκων δανείων τους, δεδομένου ότι γνωρίζουν, όπως σημειώνει ο οίκος, ότι οι τράπεζες είναι απίθανο να προβούν σε κατάσχεση των περιουσιών που αποτελούν εξασφαλίσεις των δανείων.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η απόδοση των ενυπόθηκων δανείων φαίνεται να είχε σταθεροποιηθεί πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση τουλάχιστον μία μηνιαία δόση αντιπροσώπευαν περίπου το 16% του συνολικού υπολοίπου των δανείων.

Ωστόσο, οι Fitch αναφέρουν ότι τα δάνεια αυτά αναρριχήθηκαν στο 16,9% το επόμενο μήνα των εκλογών (Φεβρουάριο), και συνέχισαν να αυξάνονται ακόμα και μετά την προσωρινή παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας στο τέλος του μήνα, φτάνοντας το Μάιο στο 17,3%.

Αναμένουμε ότι τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην καταβολή τουλάχιστον μιας δόσης “θα αυξηθούν περαιτέρω στη διάρκεια του Ιουνίου”, επισημαίνει ο οίκος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα