Ένα νέο σύστημα διοριστέων υποστηρίζουν οι Βουλευτές

Υπέρ ενός νέου συστήματος διοριστέων τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές μετά από συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής την Τρίτη, που εξέτασε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης παρουσία και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή. Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών για επιμέρους θέματα ωστόσο είχαν διαφορές.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η οργάνωση επεξεργάζεται τα δεδομένα πρότασης του Υπουργείου

Παιδείας που προνοεί την πρόσληψη στα επόμενα χρόνια σχεδόν 700 εκπαιδευτικών, αλλά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει, δεν καλύπτονται 300 περίπου εκπαιδευτικοί.

«Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αφορά μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές, μια από τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές που θα επηρεάσουν σε βάθος και σε έκταση όλο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα και σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά τα δημόσια σχολεία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ότι «από όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής είναι η πλέον συγκροτημένη, δίκαια, ισορροπημένη και η μοναδική ενδεχομένως που μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα προκαλώντας τις πιο μικρές αδικίες».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 οι διορισμοί θα γίνονται με το υφιστάμενο σύστημα. Από το Σεπτέμβριο 2017 μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο η για πρώτη φορά εξέταση των εκπαιδευτικών μας σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις βαθμίδες.

Συνέχισε λέγοντας ότι από την 1/1/2018 ως την 31/8/2022 θα είναι μεταβατική περίοδος, κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνονται διορισμοί εναλλάξ από τον ένα και τον άλλο κατάλογο. Από την 1/9/2022 καταργείται ο υφιστάμενος κατάλογος και θα εφαρμόζεται στην ολότητά του ο νέος κατάλογος.

Σε ότι αφορά τη μοριοδότηση η γραπτή εξέταση παίρνει 40 μονάδες, η προϋπηρεσία 30 μονάδες, τα ακαδημαϊκά προσόντα μέχρι 15 μονάδες, ο βαθμός του πτυχίου μέχρι 8 μονάδες, η Εθνική Φρουρά μέχρι 2 μονάδες και θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν έγινε πριν την απόκτηση του πτυχίου.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής ανέφερε ότι από τη σημερινή συνεδρίαση μπορεί κανείς αβίαστα να βγάλει το συμπέρασμα ότι «όλες οι πλευρές της Βουλής, όλα τα πολιτικά κόμματα δηλαδή, έχουν εξ` όσων διαφάνηκε, τη βούληση να προχωρήσουμε γρήγορα και σε έκτακτες συνεδρίες της Επιτροπής έτσι ώστε την 9η Ιουλίου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο σε νόμο.

Είναι φυσικό, είπε, ότι «επηρεάζονται συμφέροντα μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και είναι και λογικό ότι εμείς θα κάνουμε το πάν λογικό μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας να προσπαθήσουμε να δικαιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς βρίσκονται ήδη στην Παιδεία και παρέχουν τις υπηρεσίες τους». Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι «κάποιος ο οποίος είναι έκτακτος στην εκπαίδευση για ένα μήνα ή υπηρέτησε παλιότερα, αυτό δεν μπορεί να συνιστά αυτόματο διορισμό ή νομιμοποίηση με το καινούριο σύστημα».

«Υπέρ ενός νέου συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση που να στηρίζεται στην αξία και τα προσόντα του ατόμου», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς.

Από τη συνεδρία έχει διαφανεί, πρόσθεσε, «ότι έχουμε απόσταση ακόμα να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο ζητούμενο, στη συνομολόγηση δηλαδή ενός σχεδίου διορισμού που θα προσθέτει αξία στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και να είναι δίκαιο απέναντι σε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς – αναφέρομαι στους συμβασιούχους, στους έκτακτους, στους αντικαταστάτες - που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για χρόνια στα σχολεία και να μην τους θυματοποιεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι θα συνιστά αδικία σε μια ομάδα εργαζόμενων εκπαιδευτικών θα είναι και εις βάρος της προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι για βελτίωση του συστήματος αφού ένα ποιοτικό μέρος του εκπαιδευτικού δυναμικού, κατά κανόνα νέα ηλικιακά άτομα, θα μείνουν εκτός του συστήματος.

«Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας στη βάση της συζήτησης που έχει διεξαχθεί σήμερα και των συγκεκριμένων απόψεων που έχουν κατατεθεί να επανέλθει μέχρι την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας με βελτιωμένη πρόταση η οποία να επιλύει το πρόβλημα», είπε.

Συζητούμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου διοριστέων τα τελευταία 10 – 11 χρόνια που είμαι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ανέφερε η Βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου. Άρα, πρόσθεσε, «αυτό το θέμα θεωρώ ότι είναι πραγματικά προτεραιότητα και πάρα πολύ σημαντικό όσον αφορά και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διοριστέων».

Εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση του Υπουργείου «τυγχάνει γενικής αποδοχής και από το δικό μας κόμμα». Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουμε βέβαια να εισαγάγουμε μέσα κάποιες τροπολογίες που στόχο έχουν «να προστατεύσουν και να κατοχυρώσουν αυτούς οι οποίοι έχουν υπηρετήσει πραγματικά την Παιδεία τα τελευταία χρόνια».

Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με την ίδια, είτε εισάγοντας αν υπάρχει νομικός και συνταγματικός τρόπος ο θεσμός του αορίστου, είτε επεκτείνοντας τις μεταβατικές περιόδους με στόχο και σκοπό να εξασφαλιστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί που υπάρχουν στο σύστημα. Έκανε λόγο για παλαιότερες προτάσεις που είχαν 10χρονη μεταβατική περίοδο, κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Το σημαντικότερο σημείο, είπε, «είναι ότι από την ώρα που ψηφίζεται το προτεινόμενο νομοσχέδιο μπαίνει ένα τέλος σ` αυτό το οποίο όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι προβληματικό, στον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας «να κάνει δεύτερες σκέψεις, να εξετάσει τις εισηγήσεις που καταθέσαμε ως Οικολόγοι, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν τουλάχιστο αυτοί που έχουν πράγματι προσφέρει στην Παιδεία».

Δεν πρέπει, είπε, «όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση, να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων». Σύμφωνα με τον ίδιο η σημερινή διαδήλωση των αντικαταστατών έξω από τη Βουλή απέδειξε ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, που μπορούν να μπουν στις τάξεις, που μπορούν να διδάξουν και δεν είναι το παράδειγμα των υπερήλικων εκπαιδευτικών που έχουν χάσει επαφή με το εκπαιδευτικό αντικείμενο και τις τάξεις, που παρουσιάζεται από κάποιους.

Πρόταση του Κινήματος σύμφωνα με τον κ. Περδίκη είναι να «υπάρχουν ξεχωριστοί κατάλογοι με ξεχωριστή ημερομηνία λήξης για τις διάφορες ειδικότητες, γεγονός που μπορεί να δώσει κάποια επέκταση στον χρόνο, για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες της παιδείας κι όχι βέβαια των εκπαιδευτικών».

Τη θέση ότι «στη σημερινή συνεδρία έχει ξεκαθαρίσει πλέον και στην Επιτροπή Παιδείας ότι η δημοτική εκπαίδευση έχει ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές κατά την προώθηση του νομοσχεδίου», εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στην δημοτική εκπαίδευση, δηλαδή την δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση, «υπηρετεί η αφρόκρεμα των νέων ανθρώπων – είναι εντελώς διαφορετικά από τις άλλες βαθμίδες - και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να μην θυματοποιηθούν στα πλαίσια της αλλαγής του όποιου σχεδίου διορισμών».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας έχει γίνει πρόταση για πρόσληψη τα επόμενα χρόνια σχεδόν 700 εκπαιδευτικών ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ επεξεργάζεται τα δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που πλησιάζει τα 300 άτομα που μένουν έξω. Θέλουμε να ληφθεί κάποια πρόνοια για να μην θυματοποιηθούν, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα