Αυξάνονται οι καταγγελίες για φίμωση των ΜΜΕ

Στις 45 ανέρχονται οι καταγγελθείσες παραβιάσεις κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ, που περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, στις καταγγελίες προέβησαν διεθνείς οργανισμοί που εκπροσωπούν δημοσιογράφους, από τις 2 Απριλίου, όταν τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα, με στόχο την προστασία των λειτουργών του Τύπου.

Οι συνεργαζόμενοι με το ΣτΕ διεθνείς οργανισμοί

είναι οι «Άρθρο 19», Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, και οι καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις σε 14 κράτη μέλη.

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου, ο ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ αναφέρθηκε στη σημασία των ελεύθερων ΜΜΕ για τη δημοκρατία, ενώ προειδοποίησε για την επιδείνωση των συνθηκών που επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

«Είναι υποχρέωση των κρατών μελών μας να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, καθώς και το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης», είπε, αναφερόμενος στη χρησιμότητα της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 24 υποθέσεις σχετίζονται με σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας των ΜΜΕ, όπως επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων σε πέντε περιπτώσεις και ισάριθμες υποθέσεις παρενόχλησης. Επίσης, επτά εξ αυτών αφορούν ατιμωρησία για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και άλλες πέντε εμπεριέχουν περιπτώσεις ποικίλων απειλών κατά της ελευθερίας των Μέσων.

Οι υπόλοιπες 21 υποθέσεις σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με νομικές και διοικητικές αποφάσεις κυβερνήσεων αναφορικά με ΜΜΕ, όπως κατάχρηση εξουσίας, παρέμβαση και έλεγχο των Μέσων, ή την υπέρμετρη ή δυσανάλογη χρήση νομοθετημάτων σχετικά με την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την κρατική ασφάλεια, με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της πρόσβασης σε πληροφόρηση, και την εμπιστευτικότητα των πηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα