ΠΕΟ προς τρόικα: Σκλάβοι δεν θα γίνουμε ποτέ

Το μήνυμα στους Τροϊκανούς και στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου ότι «σκλάβοι δεν θα γίνουμε ποτέ, ενωμένοι προχωρούμε μπροστά» έστειλε σήμερα ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας Μάριος Πρατζιώτης, προσθέτοντας πως η Κύπρος δεν είναι το νησί της μιζέριας και των μνημονίων αλλά της ειρήνης,

της ευημερίας και της προόδου.

Σε ομιλία του στον εορτασμό για την Πρωτομαγιά στην πλατεία Φοινικούδων, στη Λάρνακα, ο κ. Πρατζιώτης ανέφερε ότι «σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους σκαπανείς και τους πρωτοπόρους, σε εκείνους που πήραν στα χέρια τους την υπόθεση των εργαζομένων και συγκρούστηκαν με τη μιζέρια και τη μοιρολατρία, αψηφώντας επιθέσεις, προπηλακισμούς, φυλακές, που όρθωσαν το ανάστημά τους και αποτέλεσαν το παράδειγμα για να συσπειρωθεί και να οργανωθεί το εργατικό μας κίνημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Πρατζιώτης καλωσόρισε τους Τουρκοκύπριους που βρέθηκαν σήμερα στη Λάρνακα «για να ενώσουν την φωνή τους με τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε μαζί ειρήνη για τον τόπο μας, επανένωση της πατρίδας μας, προκοπή για μας και τα παιδιά μας».

Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο, η οποία, όπως είπε «με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup της 15ης και 24ης Μαρτίου και το τελικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Τρόικας, μπήκε σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας και φτώχειας, σε μια φάση πλήρους ελέγχου, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κυριαρχίας του κράτους μας από την Τρόικα. Με όσο ωραία περιτυλίγματα και αν ντύσουν τις λέξεις, δεν μπορούν να μας πείσουν ότι αυτή η καταστροφή είναι για το καλό μας και προς όφελος του λαού», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που πληρώνει με βαρύ κοινωνικό τίμημα τα γνωστά προγράμματα `διάσωσης` που επιβλήθηκαν εκβιαστικά από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωζώνης. Πρωταγωνιστής στην εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας είναι δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία δεν αρκείται μόνο στην πειθήνια υποταγή στη Τρόικα, αλλά πολλές φορές γίνεται περισσότερο αντιδραστική», πρόσθεσε.

Είπε ότι «η ανεργία στην Κύπρο έχει ξεπεράσει τις 75.000 ή το 16%, πέραν του 33% των νέων είναι άνεργοι, ενώ για πρώτη φορά μετά από τα τραγικά γεγονότα του 1974 η Κύπρος παρουσιάζει θέματα μετανάστευσης. Οι νέοι μας να φεύγουν για το εξωτερικό, οι μισθοί στην Κύπρο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση σ΄ όλη την Ευρώπη, οι κοινωνικές παροχές χρόνο με τον χρόνο μειώνονται, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις παρά τις μεγάλες θυσίες που έκαναν οι εργαζόμενοι παραβιάζονται», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε ότι έχει βάλει ψηλά τον πήχη στα θέματα λειτουργίας των θεσμών, δημοκρατίας, αξιοκρατίας, χρηστής διοίκησης κτλ. και προς υλοποίηση αυτού του σκοπού διόρισε μάλιστα τους `άριστους των αρίστων`, όπως είπε. Τελικά ο Πρόεδρος πέρασε κάτω από τον πήχη», σημείωσε ο κ. Πρατζιώτης.

Ανέφερε ακόμα ότι «οι πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει ο λαός μας, δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίζουν από το βασικό μας στόχο που παραμένει η λύση του Κυπριακού. Ο αγώνας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση που μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση και να επανενώσει το νησί μας», είπε, και πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να είναι «βιώσιμη και λειτουργική και θα ανταποκρίνεται κύρια στα συμφέροντα και προσδοκίες των Κυπρίων και όχι οποιονδήποτε ξένων».

Ο κ. Πρατζιώτης σημείωσε πως «η προοπτική άμεσης επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, η οποία έχει εξαγγελθεί, είναι θετική εξέλιξη και παρά τις κριτικές μας απόψεις για χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, στηρίζουμε την διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Στην ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και είπε ότι «η ανατροπή την οποία επέβαλε με την ψήφο της η τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραμερίζοντας τον Έρογλου και αναδεικνύοντας ως νέο ηγέτη της τον Μουσταφά Ακιντζί, μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερες ελπίδες και προσδοκίες, γι’ αυτό το νέο γύρω των διαπραγματεύσεων».

Είπε επίσης ότι «παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε δραστήρια αξιοποιώντας τις σταθερές και πολύχρονες σχέσεις μας με το προοδευτικό τουρκοκυπριακό συνδικαλιστικό κίνημα, για ανάπτυξη κοινής δράσης που να διευκολύνει το κλίμα, για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών. Με μπροστάρη το λαϊκό κίνημα, επικεφαλής του οποίου είναι το κόμμα των Κυπρίων εργαζομένων, το ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι για νέες μάχες για το καλό του τόπου και του λαού μας».

Μετά την ομιλία του Επαρχιακού Γραμματέα της ΠΕΟ Λάρνακας παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα «Μουσικές περιπλανήσεις», τη Σχολή Χορού «Βασιλιτζιά», τη χορωδία «Παλιά Παρέα» και τον Πολιτιστικό `Ομιλο Ορμήδειας «Το Ρόδιν».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα