Αυξάνει τις αγορές δανείων από τράπεζες η JPMorgan Chase

Η JPMorgan Chase, προσπαθώντας να ανακόψει τη μείωση των εσόδων που παρουσιάζει στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, καθώς λιγότεροι πλέον Αμερικανοί ζητούν χρηματοδότηση, αυξάνει συνεχώς τις αγορές δανείων από μικρότερες τράπεζες, μια πρακτική που οι ανταγωνίστριες της τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America,

θεωρούν ως ριψοκίνδυνη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, η τράπεζα αγόρασε το 62% των στεγαστικών δανείων, συνολικής αξίας 58 δις δολαρίων, σε σύγκριση με 56% το 2014 και 37% το 2011.

Η JPMorgan έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των ανταγωνιστών της στο ποσοστό των δανείων που αγοράζει από άλλες τράπεζες, γνωστές ως αντιπροσώπους τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία από την Inside Mortgage Finance, στην προσπάθεια της να αυξήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε μια συρρικνούμενη αγορά.

Σύμφωνα με την Ένωση Υποθηκών Τραπεζών, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν μια προσωρινή μείωση των επιτοκίων αύξησε το ενδιαφέρον για αναχρηματοδότηση.

Από τον Μάιο του 2013, όταν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων άρχισαν να αυξάνονται εν μέσω ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια, ο αριθμός των αιτήσεων έχει μειωθεί πέρα του 50%.

Το συνεχές ενδιαφέρον της JPMorgan να αγοράζει δάνεια από άλλες τράπεζες είναι ένα σημάδι ότι οι τράπεζες νοιώθουν πλέον άνετες να εκθέτονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο στην αγορά στεγαστικών δανείων, σχεδόν μια δεκαετία μετά το σπάσιμο της “φούσκας” των ακινήτων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Bank of America αποφεύγει την αγορά δανείων, διότι δεν θέλει να εκτεθεί σε ενδεχόμενες κακές αποφάσεις που λήφθηκαν από τις μικρότερες τράπεζες οι οποίες προέβησαν στην παραχώρηση του δανείου.

Για παράδειγμα, μια μικρότερη τράπεζα, θα μπορούσε να μην μπορέσει να διαπιστώσει σωστά το εισόδημα ενός δανειολήπτη και να πωλήσει το δάνειο σε μια μεγαλύτερη τράπεζα.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, η JPMorgan αναγκάζει τις μικρές τράπεζες να αγοράζουν πίσω τα δάνεια που αποδεικνύονται ότι έχουν βγει πολύ εκτός των απαιτήσεων τους.

Ο Greg Beliles, επικεφαλής αντιπρόσωπος της JP Morgan, ανέφερε σε γραπτό μήνυμα του ότι η τράπεζα συνεργάζεται με “έμπειρες και με καλή διαχείριση και υψηλή ποιότητα" τράπεζες.

Η JPMorgan ανακοίνωσε ότι εξετάζει κάθε δάνειο που αγοράζει σε λεπτομέρεια. Αυτή η εξέταση δίνει ένα “πολύ υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στα δάνεια ποιότητας που αγοράζουμε", σημειώνει η JPMorgan.

Οι ανησυχίες της Bank of America ενδεχομένως προέρχονται από την εμπειρία που είχε με την τράπεζα Countrywide, την οποία εξαγόρασε το 2008.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα