Αυτοσυγκράτηση ζητούν Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία ενόψει απειλών του Ιράν

Η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία προέτρεψαν την Πέμπτη τις χώρες της Μέσης Ανατολής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και το Ισραήλ είπε ότι ετοιμάζεται να «ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες ασφαλείας», υπο το πρίσμα των απειλών που εκτοξεύει το Ιράν για πλήγμα κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να εκδικηθεί για την αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στην πρεσβεία του στη Δαμασκό που σκότωσε έναν ανώτατο Ιρανό στρατηγό και έξι άλλους Ιρανούς στρατιωτικούς,

αυξάνοντας την ένταση σε μια περιοχή που ήδη δοκιμάζεται από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Η «επιτακτική ανάγκη για το Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αδίστακτο καθεστώς» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκαζε την επίθεση και οδηγούσε τους δράστες στη δικαιοσύνη, δήλωσε την Πέμπτη η αποστολή της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε τον Ιρανό ομόλογό της, Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν, να προτρέψει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, ένας από τους δύο μόνο δυτικούς αερομεταφορείς που πετούν προς την Τεχεράνη, παρέτεινε την αναστολή των πτήσεων της προς την πρωτεύουσα του Ιράν και η Ρωσία προειδοποίησε να μην γίνονται ταξίδια στη Μέση Ανατολή.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε στους Ρώσους  πολίτες ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή, ειδικά στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για όλους να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση ώστε να μην οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, η οποία δεν διακρίνεται ακριβώς από σταθερότητα και προβλεψιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού»

-----------------

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε καταστήσει σαφές στον Αμιραμπντολαχιάν ότι το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση. «Ανησυχώ βαθιά για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που οδηγεί σε περαιτέρω βία», έγραψε ο Κάμερον στο X.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας «να καταστήσουν σαφές ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι οι χώρες πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει (Σ.Σ. την ένταση)».

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά μια επίθεση που δεν θα ήταν αρκετά μεγάλη για να σύρει την Ουάσινγκτον σε πόλεμο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος αργά την Πέμπτη.

Η Lufthansa είπε ότι πιθανότατα δεν θα πετάξει στην Τεχεράνη πριν από τις 13 Απριλίου. Η Austrian Airlines δήλωσε ότι σχεδιάζει ακόμη να πετάξει την Πέμπτη, αλλά προσαρμόζει τους χρόνους για να αποφύγει την αποβίβαση του πληρώματος για ολονύκτια στάση.

Ο ιρανικός εναέριος χώρος είναι επίσης μια βασική διαδρομή υπερπτήσεων για τις πτήσεις της Emirates και της Qatar Airways προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η Emirates, η Qatar Airways, η Turkish Airlines, η Aeroflot και η Air Arabia, μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που πετούν προς την Τεχεράνη, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοσυγκράτηση, Ρωσία Γερμανία, Βρετανία, Ιράν,aftosygkratisi, rosia germania, vretania, iran