Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα των κυπριακών επιχειρήσεων

Η ηγετική διοίκηση, η μακροχρόνια διαχείριση διαδοχής, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, η φορολογία και η γραφειοκρατία, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη οικογενειακών επιχειρήσεων που διεξήγαγε η ΕΥ σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικών Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Στην έρευνα συμμετείχαν 95 στελέχη από επιτυχημένες κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις και διήρκεσε από το Νοέμβριο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017 και τα ευρήματα αναλύονται στην Έκθεση Αποτελεσμάτων

της Έρευνας Οικογενειακών Επιχειρήσεων 2017.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις (49% του δείγματος) θεωρούν το επιτυχημένο όνομα στην αγορά και την αφοσίωση των πελατών ως τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας για την επιχείρησή τους, ενώ ακολουθεί η προσεγμένη μακροπρόθεσμη διαχείριση και η έμφαση στην ποιότητα.

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων για σημαντικές αλλαγές επιχειρηματικών μοντέλων είναι, όπως καταδεικνύεται από την έρευνα, το γενικό οικονομικό περιβάλλον (63%), οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι (59%) και ο αυξημένος ανταγωνισμός (53%).

Η φορολογία φαίνεται να αποτελεί μείζον θέμα ανησυχίας για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο, καθώς το 72% των ερωτηθέντων ανέφερε πως αυξημένες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα θα ενίσχυαν επαρκώς την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν το 45% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια απλούστερη και ταχύτερη διαδικασία έκδοσης αδειών από κρατικούς φορείς, ενώ το 35% δήλωσε ότι στερούνται υποστήριξης για την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Επιπλέον, σχεδόν το ήμισυ (46%) των ιδιοκτητών οικογενειακών επιχειρήσεων και των διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις καλλιεργώντας τη διαδικασία μεταφοράς γνώσης των εταιρειών τους και εισάγοντας καλύτερα συστήματα διαχείρισης. 44% και 42% αντιστοίχως, κατέδειξαν τη βελτίωση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και τη βελτίωση των συμφωνιών συνεργασίας με τους προμηθευτές ως καθοριστικούς παράγοντες για τη βελτίωση των επιδόσεων.

Επίσης, η έρευνα καταδεικνύει ότι τα τραπεζικά δάνεια και τα συσσωρευμένα αποθεματικά αποτελούν τις προτιμώμενες επιλογές χρηματοδότησης για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, 67% και 53% αντίστοιχα. Η πλειοψηφία (59%) πιστεύει επίσης ότι, για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους πρέπει να επικεντρωθούν σε νέα προϊόντα και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τα συστήματα CRM και η αυτοματοποίηση της παραγωγής, τα οποία είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 88% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι η μεταφορά της επιχείρησης στην επόμενη γενιά είναι ζωτικής σημασίας. Λίγες οικογενειακές επιχειρήσεις μεταφέρουν την εταιρεία στη δεύτερη γενιά και ακόμη λιγότερες στην τρίτη ή και πιο πέρα.

Επίσης, η πλειοψηφία (52%) καταπολεμά αυτό το ζήτημα, σχεδιάζοντας έγκαιρα τη διαδοχή και εκπαιδεύοντας και επιμορφώνοντας την επόμενη γενιά έτσι ώστε να τους προετοιμάσει τόσο για την ιδιοκτησία όσο και για την ηγεσία. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων είναι πρόθυμοι να απασχολούν και να ζητούν καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες και διευθυντικά στελέχη εκτός της οικογένειας.

Εξάλλου, τα δύο φύλα ενδιαφέρονται εξίσου για τη συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ η συμμετοχή των γυναικών αυξάνεται τα τελευταία λίγα χρόνια. Οι οικογενειακές και οι υπό των έλεγχο οικογενειών επιχειρήσεις, έχουν υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε ανώτερες θέσεις και στο διοικητικό συμβούλιο σε σύγκριση με τις μη οικογενειακές.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε ότι το Επιμελητήριο προσβλέπει στην προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και στην εισαγωγή κινήτρων που να υποβοηθούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παραμείνουν ζωντανές.

«Για εμάς, τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στον τόπο μας. Θεωρούμε χρέος μας να τις βοηθήσουμε να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις νέες προκλήσεις της διεθνούς αγοράς», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η σημαντικότητα της εν λόγω έρευνας, έγκειται στο γεγονός ότι εντοπίζοντας τα κυριότερα προβλήματα και ανησυχίες των οικογενειακών επιχειρήσεων αναδεικνύονται ταυτόχρονα και οι αναγκαίοι τρόποι στήριξης τους.

Το κυριότερο πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο, είπε, είναι αυτό της διαχείρισης της διαδοχής από γενιά σε γενιά και πως αυτή επηρεάζει τη βιωσιμότητα τους, ενώ, όπως καταδεικνύεται από την έρευνα, πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ακολουθούν μια στρατηγική ανάπτυξης η οποία θα τους επιτρέψει να επεκταθούν, ενώ αρκετές αντιμετωπίζουν και εμπόδια στην εξεύρεση χρηματοδότησης.

Πρόσθεσε ότι όπως προκύπτει από την έρευνα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις κινδυνεύουν ακόμα από τον αυξημένο ανταγωνισμό, τη φορολογία αλλά και τη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, κύρια επιδίωξη του ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με την ΕΥ, θα είναι σε πρώτο στάδιο η προβολή των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο και σε δεύτερο στάδιο η εξεύρεση λύσεων μέσω βέλτιστων πρακτικών, νέων εργαλείων στήριξής τους αλλά και της περαιτέρω επιμόρφωσης και κατάρτισης τους.

Στην δική του ομιλία ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥ Κύπρου Σταύρος Παντζαρής είπε ότι τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν την τεχνολογική εξέλιξη, τον προγραμματισμό διαδοχής και στρατηγικής ανάπτυξης, την παγκοσμιοποίηση, την καινοτομία και το όραμα.

Είπε ακόμη ότι στην ΕΥ Κύπρου, βασιζόμενοι στο διεθνές μας δίκτυο και αξιοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία των στελεχών μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους κύπριους επιχειρηματίες και τις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τους στο νησί και τη διατήρηση της θετικής τους πορείας και δυναμικής για τις επόμενες γενιές.

Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση των ευρημάτων αυτής της μελέτης, καθώς και των πιθανών λύσεων και βελτιώσεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν παράλληλα με την κυβέρνηση, με στόχο να διασφαλιστεί η βιώσιμη επιτυχία των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα